In urma solicitarilor facute in nenumarate randuri de Zoia Ceausescu, iar dupa moartea acesteia de Valentin, magistratii Judecatoriei sectorului 5 au dispus identificarea locurilor unde au fost ingropati Elena si Nicolae Ceausescu.

Judecatorii au trimis o adresa catre Administratia Cimitirelor prin care se mai cere sa se precizeze daca s-au facut acte de concesiune pentru locurile de veci ale sotilor Ceausescu. Judecatoria sectorului 5 trebuie sa decida, conform acestor solicitari ale familiei, daca se vor deshuma cele doua cadavre pentru a se face expertiza medico-legala.

Cu doua zile inainte ca fostul presedinte Nicolae Ceausescu sa fi implinit 89 de ani, magistratii Judecatoriei Sectorului 5 au dispus, ieri, in dosarul deshumarii sotilor Ceausescu, trimiterea unei adrese catre Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane (ACCU) pentru a se identifica, in planul Cimitirului Ghencea, locurile unde au fost ingropati acestia. Prin aceeasi adresa se solicita ACCU sa precizeze, pentru termenul urmator din 21 februarie, daca pentru locurile de veci respective exista acte de concesiune si pe numele caror persoane au fost intocmite acestea.

Zoia Ceausescu s-a aflat in permanent proces cu justitia si ceruse instantei ca Ministerul Apararii Nationale sa dovedeasca faptul ca parintii ei au fost inhumati la Bucuresti, in cimitirul Ghencea civil. Verdictul a fost dat de catre Judecatoria sectorului 5 care a respins pe 7 noiembrie cererea depusa in acest sens de fiica celor doi, Zoia Ceausescu. Instanta a obligat insa Ministerul Apararii Nationale sa faca dovada ca sotii Ceausescu sunt ingropati in Cimitirul Ghencea. Zoia Ceausescu putea face apel la hotararea instantei, dar la acel timp ea nu a anuntat daca a luat vreo hotarare in acest sens.

Potrivit avocatului Zoiei Ceausescu, instanta a respins in cercetare audierea unor persoane care au participat la procesul celor doi, precum si la transportarea si inhumarea cadavrelor. Printre acestia se numara Gelu Voican Voiculescu, procurorul militar Dan Voinea si generalul Victor Atanasie Stanculescu. La distanta de numai 14 zile, de la aceasta noua decizie judecatoreasca, fiica lui Nicolae si a Elenei Ceausescu, a incetat din viata nestiind daca osemintele parintilor ei odihnesc sau nu in cimitirul Ghencea si neaprinzand, din 1989 pana in prezent, nici macar o lumanare la cele doua morminte unde se spune ca ar fi fost ingropati Ceusestii dupa executia din garnizoana Targovistei.

Dupa moartea Zoiei, sotul ei si fratele Valentin au hotarat sa continue actiunea in justitie.

Dupa caderea de la putere a cuplului Elena si Nicolae Ceausescu, in decembrie 1989, copiii Zoia, Nicu si Valentin au fost ridicati si cercetati pentru subminarea economiei nationale, in legatura cu fapte pentru care au fost executati parintii acestora. Pe 7 noiembrie anul trecut, fratilor Ceausescu le-au fost retrocedate bunurile confiscate de stat dupa 1989.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.