Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, mana dreapta a sefului statului, este la un pas de a cumpara fabrica Letea Bacau de la Dumitru Sechelariu

Jocurile politice l-au constrans pe fostul primar al Bacaului, Dumitru Sechelariu, sa scoata la vanzare fabrica Letea. Interesati s-au aratat multi. Negocieri au fost si inca mai sunt, dupa interese. Unul dintre potentialii cumparatori ai Fabricii Letea Bacau este insa primarul general al Capitalei si presedintele executiv al PD, Adriean Videanu. Potrivit unor informatii recente, tranzactia este, dupa doar doua runde de negocieri desfasurate in mare taina la Bucuresti, aproape de a fi parafata.

In cadrul discutiilor de debut, cererea lui Sechelariu a fost de 60 de milioane de euro. Oferta facuta de Videanu s-a cifrat la 15 milioane de euro. O a doua runda de negocieri, desfasurata luna trecuta, a fost mai prolifica pentru omul de afaceri bacauan. Astfel, Videanu a urcat oferta la 30 de milioane de euro. In suma asta se intelege si preluarea de catre cumparator a datoriilor firmei fata de furnizori si bugetul de stat, care la ora actuala sunt de aproximativ zece milioane de euro.

Persoane din anturajul lui Dumitru Sechelariu ne-au precizat ca Adriean Videanu a apelat la toate metodele pentru a-l convinge pe fostul primar al Bacaului sa-i vanda fabrica Letea. Astfel, conform acelorasi surse, presedintele executiv al Partidului Democrat se pare ca i-ar fi propus lui Sechelariu protectie politica. Aspect ce poate avea un rol important in tranzactie daca ne gandim la procesele pe care le are in prezent fostul edil din Bacau.

Cel mai important este insa faptul ca daca cei doi vor bate palma, "printul marmurei" va controla in numele PD productia si respectiv desfacerea hartiei de ziar in Romania. Astfel, urmarile le poate intui usor oricine.

Sechelariu, intre ciocan si nicovala

Dupa ce PSD a plecat de la guvernare, pentru Dumitru Sechelariu au inceput problemele. Arestat si cu conturile blocate, bacauanul a inteles ca actuala putere politica a preluat, in forta, haturile. Anchetat, arestat, eliberat, cu conturile supravegheate, Sechelariu a inceput sa aiba probleme in afaceri, preponderent cu Letea. Mai ales ca fostul primar al municipiului Bacau a pierdut facilitatile de care a beneficiat dupa privatizare.

In 2004, Letea primea de la mai multe ocoale silvice din zona Moldovei lemn pentru celuloza la preturi cu 30% mai mici decat cele ale pietei. Lemnul superior era livrat la pret de lemn pentru celuloza. De aici pana la a vinde in schimbul libertatii nu este decat un pas. Iar Videanu este cel care a fost mandatat sa duca negocierile.

Contactat telefonic de reporterii ZIUA, patronul Dumitru Sechelariu s-a ferit sa faca referiri la aceste negocieri. "Este adevarat, Letea este de vanzare. Nu ma intereseaza cine o va lua. Daca obtin un pret bun, voi da fabrica. Sunt om de afaceri", a afirmat Sechelariu. El recunoaste insa ca unele negocieri se fac cu oameni din anturajul PD.

"Daca vrea sa cumpere actuala putere sau chiar Basescu sunt deschis la negocieri. Este tot mai greu sa tin fabrica, cheltuielile sunt mari si mi se pun tot felul de piedici. Decat un mort bogat, in cimitir, mai bine asa", a conchis omul de afaceri bacauan. Trebuie spus ca Sechelariu nu vrea sa vanda, in acelasi pret, si tipografia pe care o detine in incinta fabricii de langa Bacau.

Afacerea Letea

Construita in anul 1881, Fabrica Letea a fost vanduta de Autoritatea pentru Privatizare (APAPS), in primavara anului 2003 catre tandemul Dumitru Sechelariu-Dorinel Umbrarescu, contra sumei de 1,2 milioane dolari. Astfel, consortiul format din firmele Selena Bacau, apartinand lui Dumitru Sechelariu, primar al Bacaului pe atunci, si Spedition UMB SRL, societate apartinand controversatului om de afaceri Dorinel Umbrarescu, a pus mana pe intreaga productie de hartie de ziar din Romania. Acesta din urma, cunoscut sub denumirea de "regele asfaltului", beneficiar al unor contracte grase pe bani de la bugetul statului, a cedat actiunile lui Sechelariu, la numai cateva luni dupa castigarea licitatiei. La achizitionare, datoriile fabricii catre stat, in valoare de sapte milioane de dolari, au fost sterse, alte restante de 150.000 de dolari fiind reesalonate.

Tipografia, arma strategica

In timpul negocierilor, Videanu a incercat sa-l convinga pe Dumitru Sechelariu ca in suma finala stabilita sa fie inclusa si o tipografie. Aceasta unitate este una vitala pentru presa centrala, dar mai ales pentru ziarele locale si regionale din Moldova.

In tipografia lui Sechelariu se tiparesc zilnic peste 80 de titluri, printre care o serie de publicatii centrale sau editiile acestora dedicate cititorilor din Moldova. Tot acolo se tipareste si o mare parte din presa locala din judetele limitrofe Bacaului. Cel care detine aceasta tipografie poate stapani si adversarii politici fara nici un efort. Lucru posibil datorita unor reguli tehnologice pe parcursul tiparirii ziarelor. Astfel, printre primele pagini transmise de redactii catre tipografie sunt cele de anchete.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.