Primarul Capitalei si-a inceput afacerile exact in perioada in care Credit Bank, la care era actionar, a dat faliment

Unul dintre cele mai mari scandaluri financiare de dupa decembrie 1989 a fost falimentul bancii "Renasterea Creditului Romanesc - Credit Bank SA". Interesant este ca multi dintre cei care au girat crahul Credit Bank au avut o evolutie fulminanta, atat in afaceri, cat si in politica. Printre acestia il gasim si pe primarul general al Capitalei si presedintele executiv al Partidului Democrat, Adriean Videanu. Ale carui afaceri, curios, au explodat chiar in momentul in care banca dadea faliment. Adriean Videanu a fost implicat in afacerea Credit Bank, fiind actionar la sucursala din Vaslui a acestei banci. Ca si sotia sa, Miorita.

Adriean Videanu si-a inceput afacerile exact in perioada in care era actionar la Credit Bank, care avea sa dea faliment si sa distruga din punct de vedere financiar mii de deponenti. Videanu si sotia sa Miorita au fost beneficiarii unor credite importante, cerute pentru a-si dezvolta afacerile. Dupa falimentul bancii situatia acestor credite a ramas incerta. Videanu, unul dintre cei mai longevivi parlamentari (1990-2003), a devenit o data cu participarea la crahul Credit Bank dintr-un simplu deputat - reprezentant al unuia dintre cele mai sarace judete din tara, un om de afaceri de succes. El si-a dezvoltat cele mai mari afaceri chiar in perioada in care era si membru al unei Comisii parlamentare care avea ca obiect de activitate taman mediul bancar, dupa cum se vede din datele de infiintare ale firmelor.

La 16 august 1993, Videanu a pus bazele societatii "Secon SA", al carei obiect principal de activitate este "Comert cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi si gazosi si al produselor derivate". La data de 3 octombrie 1993, actualul presedinte executiv al Partidului Democrat a infiintat "Titan Mar" SA, cu obiectul de activitate "Taierea, fasonarea si finisarea pietrei".

Perla familiei Videanu si societatea prin care primarul Bucurestiului controleaza "Marmosim" SA, cel mai mare detinator de zacaminte si producator de marmura din Romania. Tot in perioada Credit Bank, Adriean Videanu a mai infiintat si societatea "Pecon" SA, la 12 noiembrie 1994, pentru a se ocupa, in principal, de "cresterea pasarilor". De asemenea, Miorita Videanu, nevasta actualului primar general al Capitalei, infiinteaza pe 2 noiembrie 1993, firma "Ada Promotion Development" SRL, cu principal obiect de activitate "Salubritate, depoluare si activitati similare".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.