Basescu a prezentat ieri biletul prin care Tariceanu ii cerea sa intervina la Parchet in favoarea lui Patriciu

Presedintele sustine ca, din momentul in care a primit acest bilet, si-a pierdut definitiv increderea in Tariceanu, care ar fi incercat sa-l coopteze intr-un parteneriat cu oligarhiile. "Dupa sosirea de Belgrad am trimis la Cancelaria premierului atit raportul, cit si cardul de corespondenta privata pe care l-a anexat raportului in momentul in care mi-a trimis aceste documente, undeva in prima parte a anului 2005. Semnificatia cardului era ca domnul prim-ministru imi propunea un parteneriat. Dar un parteneriat, din pacate, cu oligarhiile noastre, la doar citeva luni dupa ce in campanie si eu, si el am vorbit despre oligarhiile PSD.

Deci propunerea era sa facem acest parteneriat pentru ca asta e semnificatia pe care eu am dat-o", a declarat Basescu.

O propozitie penala?

Presedintele recunoaste ca documentul nu este "extrem de interesant", dar subliniaza ca din cele doua propozitii una este extrem de grava. "El pur si simplu pune o intrebare dupa ce ma informeaza ca imi anexeaza un raport facut de Petromidia, este un raport nesemnat, sint intrebat daca as putea sa vorbesc cu procurorii despre caz. Si se termina cu un semn al intrebarii. Acest tip de parteneriat era inacceptabil si vreau sa fiu foarte bine inteles, eu nu blamez parteneriatele cu oamenii de afaceri, sintem o tara care trebuie sa-si sustina oamenii de afaceri, dar nu putem sa ne interferam in Justitie pentru oligarhiile noastre", a afirmat seful statului.

"Premierul nu a fost naiv"

Basescu a tinut sa precizeze ca Tariceanu a stiut foarte bine ce face atunci cind a trimis biletul in cauza. "As spune, a continuat presedintele, ca premierul a fost consecvent si ca in nici un caz nu a fost naiv. Am observat ca se vorbeste despre naivitatea premierului in relatia cu presedintele. Aceasta tentativa de a mi se sugera interventia la Parchet, acest tip de parteneriat, domnul prim-ministru l-a mai incercat si cu altii. A incercat cu procurorul general din acea vreme pe care l-a sunat, mult mai tirziu, dupa transmiterea mesajului privat. L-a incercat si cu Parlamentul Romaniei pe 8 noiembrie, cind a avut un discurs in Parlament legat de subiectul Petromidia. L-a incercat si cu Monica Macovei, cind a chemat-o in biroul sau pentru a se intilni cu un important om de afaceri, exact pe aceeasi tema." Basescu subliniaza ca acest tip de comportament decredibilizeaza principiile afirmate in campanie. "Principii care au facut ca eu sa fiu presedinte, iar Alianta la guvernare", a punctat Basescu.

Daca se afla, Romania rata aderarea

Presedintele a explicat, totodata, de ce a asteptat atit de mult, aproape doi ani, pina sa faca public scandalosul bilet. "La inceputul anului 2005, aveam un obiectiv extrem de important, integrarea in Uniunea Europeana. Daca in acele luni de inceput al noii guvernari as fi facut publica tentativa de influentare a Justitiei, probabil Guvernul ar fi fost relativ decredibilizat si ar fi trebuit sa muncim enorm pentru a mai atinge obiectivul 1 ianuarie 2007", a conchis Basescu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.