In timp ce se joaca cu Aldo si Jimmy, ministrul de Externe al lui Nicolae Ceausescu vorbeste despre intrarea in Uniunea Europeana. "Ceausescu a infiintat OSCE", "Ceausescu a contri­buit la UE", "Caderea comunismului dintr-o eroare de interpretare", "Vom vinde si locurile la UE de cit de hoti sintem", "Curvele - specificul national", "Violeta Andrei e bine".

Ceausescu a avut relatii cu Occidentul mai bune ca acum

Reporter: Cum vedeti aceasta intra­re in Europa?
Stefan Andrei: Dom’le, acum se vor­beste foarte putin sau deloc despre un fapt care este interesant. Inainte de 1989, noi am fost prima tara din blocul socialist, CAER, care am stabilit relatii cu Piata Co­muna. In acea perioada am si convenit si derulat acorduri sectoriale. Noi aveam relatii cu Uniunea Europeana, chiar mai importante decit cele de acum, relatii co­merciale, nu doar politice. La citiva ani dupa noi, celelalte tari din CAER au pus in discutie relua­rea relatiilor cu Uniunea Europeana. Pi­na in ’89, celelalte tari nu au ajuns sa semneze aceste acorduri.

Rep.: Cum de ati fost asa vizionari?
S.A.: Noi am considerat Piata Comu­na ca o realitate si ne loveam de ea. La ex­porturile noastre trebuia sa avem, in anu­mite domenii, si consimtamintul Pie­tei Comune si atunci tot la Piata Comu­na a­jungeam. Germania, Franta spu­neau: "Noi sintem de acord, domnule Andrei, sa fa­cem aceste acorduri".

Rep.: Aceleasi scirbe erau nemtii si pe atunci?
S.A.: Ce se intimpla, matale esti ba­iat tinar, pina la inceputul anilor ’80 a­veam relatii foarte bune cu tarile occidentale. In ’78 a fost vizita lui Ceau­ses­cu in Ame­rica, in care l-am insotit si eu. Apoi, a fost in Anglia. Atunci a fost celebrul contract aviatic cu Rombac. In 1981, eu m-am va­zut cu Reagan, si nu a fost o intilnire cum fac astia, dau mina, nu, ci am avut discu­tie cu el. "Sustinem politica de suverani­tate a Romåniei", a spus. Si eu am spus: "Domnule presedinte, noi trebuie singuri sa ne aparam, singuri, ca dumneavoastra… Noi stim jocul politic si cum Statele Unite nu au intrat in razboi cu Uniunea So­vietica pentru Polonia sau Cehia, nici pentru noi nu o sa intrati in razboi. Va in­tele­gem. Ce puteti face?". "Iata, va facem o centrala nucleara!" Cel care ne-a stricat relatiile a fost Gorbaciov.

Caderea comunismului - eroare de interpretare

Rep.: Gorbaciov? Nu inteleg.
S.A.: Fiindca intre Gorbaciov si Ceau­sescu au aparut deosebiri grave de pareri. Ceausescu i-a spus: "Vei distruge socialis­mul!". Istoria i-a dat dreptate lui Ceauses­cu. Gorbaciov vizita Polonia, Cehia si a gresit. Crezind ca daca e aplaudat si e stri­gat "Gorby, Gorby!", ei vor schimbarea socialismului. Ei nu voiau. Ei strigau asa ca sa plece trupele sovietice, atit. Cind a fost in Ungaria, ungurii nu strigau pentru Perestroika lui, uite, zicea el, ma sa­luta poporul fiindca eu sint simbolul Pe­restroikai, or ei nu voiau asa ceva.

Rep.: Totul a fost o eroare de interpre­tare?
S.A.: Da!

Ceausescu a infiintat Uniunea Europeana

Rep.: Cine a fost cel care a avut ideea acestei politici externe?
S.A.: Deschiderea a plecat de la Dej, Maurer si Ceausescu pentru a iesi din si­tuatia de satelit. Dar, eu am spus-o mereu, s-a continuat politica lui Titulescu, a lui Ga­fencu, Kogalniceanu. Ce se intimpla, prima problema care s-a pus a fost sa schimbam statutul Romåniei de dupa razboi. Se lauda acum un Maniu, un Bra­tianu, dar este clar ca ei au esuat. In 1940 eram fara Cadrilater, fara Basarabia, fara Transilvania. Singurul care a acceptat pu­terea a fost Antonescu. Nimeni nu a vrut. S-a ajuns la pierderile extraordinare in oa­meni. Ce am cistigat din razboi? Au venit rusii. In situatia asta ni s-au pus conditii grele si masuri severe in tara. Se spune ca rusii ne luau ceasurile, ne regu­lau femeile, dar ce a facut armata romå­na pe unde a intrat? Imi spunea Gromi­ko… Cite rusoaice a siluit armata romå­na? Citi au furat de acolo, se lua cu tre­nul… La Craiova se vindeau masini de cusut din Rusia. Sa vedem si treaba aia. Mata esti copil, nu stii… Toti vorbesc de foame, frig pe vremea lui Ceausescu… Asta e alta prostie. Intreaba-l pe taica-tu cum s-a trait in 1975.

Rep.: Ceausescu intelegea ceva?
S.A.: Ceausescu avea niste intuitii de exceptie pe politica externa. Una dintre pro­blemele mari a fost ca nu eram de partea sovieticilor, aflati in conflict cu China, de exemplu. Noi am spus ca nu participam la asta. Aici, el a avut ideea aranjarii ches­tiei lui Nixon in China. "Lasa diplomatia, ba, suie-te in avion si du-te la Shanghai, eu organizez cu chi­ne­zii". A doua chestiu­ne: "Ba, americanilor, nu cistigati razbo­iul in Vietnam. Vietnamezii sint linga chi­nezi, chinezii ajuta, rusii au interes sa va tina cu imperialismul american. Noi va ajutam sa iesiti!".

Noi i-am ajutat sa in­ceapa negocierile. Ce se intimpla? Noi am stabilit relatii cu RFG, spargind doctrina care spunea sa nu se stabileasca relatii cu cei care aveau relatii cu RDG. Dupa noi au venit si altii, afara de URSS. Asa s-a ajuns la Conferinta de la Helsinki, unde a fost ideea sa fie ca de la bloc la bloc, cu sefii in fata. Noi am zis ca nu sin­tem de acord. Noi sintem state suverane si independente. Toate hotaririle sint prin consens. Nici un magar nu spune ca noi am infiintat OSCE-ul, nici frantuzul, nici neam­­tul nu spun ca noi am vorbit de un organ permanent… Nu, ca e multa lume si acum, uite, e cum am zis noi.

Rep.: Deci dumneavoastra si Ceau­sescu ati infiintat Uniunea Europeana?
S.A.: Da. Noi am fost in Europa si am contribuit la constituirea acestei gindiri de cuprindere a Uniunii Europene. Ceausescu n-a furat robinetele. Nicu nu a facut pipi pe stridii

Rep.: Spuneti ca Ceausescu a fost in­draznet in ceea ce priveste politica exter­na, dar se stie ca la Paris, la Londra v-ati dus si ati furat robinetele de aur de pe acolo.
S.A.: Bai, bai, e o mare minciuna! Vi­zita in Franta a fost dupa cea din Marea Britanie si nu putea spune Giscard: "Ba, vezi, mie mi-au furat!".

Rep.: Ati furat?
S.A.: Cum sa fure? Noi bagajele le la­sam deschise, ca sa nu ne puna ceva bom­be in avionul prezidential, ai inteles, si se verificau. Se stia imediat! Era frica mare! Astea sint de la Pacepa. Pacepa e o rusine! Pai, el scrie ca Nicusor venea la ziua mea si se pisa in stridiile negre. Or, eu, de ziua mea ma vedeam numai cu Popescu-Dumnezeu si Burtica.

Rep.: V-ati imbatat ca porcii?
S.A.: Cum sa fie asta? Pacepa e un idi­ot! O marioneta in miinile CIA. Rezulta ca se tragea de sula cu Andropov! Hai sictir!

Rep.: Cum va explicati mortile bruta­le ale lui Ceausescu si Saddam?
S.A.: Dom’le, e deosebire mare intre morti, nu cum spune timpitul asta de Iliescu. Ceausescu era altceva, ala era alt­ceva! In moartea lui Ceausescu a fost im­plicat grupul sovietic, ca sa-l pedepseasca Moscova pentru toata politica lui de suve­ranitate. Daca Ceausescu avea proces, ca de asta nici nu a avut, nu, ii prezenta pe Iliescu, Brucan, pe toti spionii astia.

Rep.: Pe Saddam?
S.A.: Dom’le, eu pe Saddam l-am va­zut si in ’89. Sint singurul care s-a vazut cu el in ’89 ca sa tratez problema datoriei. A lucrat in tinerete cu americanii. Dupa aia a fost lupta pentru petrol. L-au executat americanii.

Rep.: Dar de ce?
S.A.: E singura gafa care o fac ameri­canii? Ce cistiga? Saddam trebuia condamnat de popor pentru cei zece ani de razboi. Da, asta da.
La globalizare noi aducem curvele

Rep.: Cum vedeti globalizarea?
S.A.: Americanii vor deschiderea lu­mii pentru ei, dar la ei acasa sint foarte conservatori. Deschiderea e o cale prin care ei isi impun valorile.

Rep.: Noi ce valori am putea adopta?
S.A.: Dom’le, la noi e multa confuzie. Pai, noi nu facem Valentine’s Day, nu vezi filmele astea americane, cu viol, impus­caturi, haifachiu, haifaccutare? Ne napa­desc cu prostii. Basescu, saracu’, vorbeste de axa Londra-Washington. Dar aia, ar tre­bui intrebati, cred ca Romånia face parte din axa asta? Care sint tarile unde nu a­vem viza de intrare? Marea Britanie si America. Europa asta ne prinde prost, cu industria la pamint, cu privatizarea asta prin care niste sme­cheri au cumparat.
Test de cultura generala

Rep.: Dar erau smecheri de-ai dumneavoastra!
S.A.: Hai, ma, fii serios! Esti copil! Bru­can a scris. O timpenie! Futu-l in cur pe ma-sa si pe asta! Copos era cu sportul. Badea a facut avere cit era Dinca in pus­carie. Cozminca, Mihailescu, astia erau esalonul doi? Pai, astia erau rime! Esalo­nul zece. Mureau si nu ajungeau in Co­mitetul Central sau Marea Adunare Natio­nala! Acum sint valori? Sa te intreb daca stii. Cimentul?

Rep.: Francezii!
S.A.: Telefonia?

Rep.: ~aa.
S.A.: Grecii, ba! Petrolul?

Rep.: Austriecii!
S.A.: Aluminiul? Rusii! Metalul?

Rep.: Nu stiu!
S.A.: Rusii si indianul ala. Noi sintem singura banca fara participarea statului. ~stia vor vinde si locurile in UE, dom’le! Ha, ha, ha!

Rep.: Ha, ha, ha!
S.A.: Au tabarit pe terenuri. Fura toti. Si PSD-ul, si astia. Prin legi, dom’le.

Rep.: Ce aduce Romånia in Europa?
S.A.: Curvele!

Violeta Andrei. Ciinii

Rep.: Si o ultima intrebare… Ce mai face doamna Violeta Andrei? O stiu din Eu, tu si Ovidiu!
S.A.: Bine. Stii ca a fost interzisa dupa ’77, iar dupa ’89 e data afara din teatru? Ea nu a facut galagie. Erai copil.

Rep.: Aveti ciini.
S.A.: Da, sapte. Patru Yorkshire, un pechinez…

Rep.: Cum ii cheama?
S.A.: Uite ce se intimpla. Stau cu ei in curte si, in galagia lor, trece timpul. Aldo, Samy, Jimmy…

Rep.: Aldo Moro, Jimmy Carter… Samy cine e?
Stefan Andrei s-a ridicat de la masa si m-a sarutat pe frunte. Mi-a mai spus atit: "Spune-i lui tac-tu ca te-ai vazut cu mine!".