In timp ce se joaca cu Aldo si Jimmy, ministrul de Externe al lui Nicolae Ceausescu vorbeste despre intrarea in Uniunea Europeana. "Ceausescu a infiintat OSCE", "Ceausescu a contribuit la UE", "Caderea comunismului dintr-o eroare de interpretare", "Vom vinde si locurile la UE de cit de hoti sintem", "Curvele - specificul national", "Violeta Andrei e bine".

Ceausescu a avut relatii cu Occidentul mai bune ca acum

Reporter: Cum vedeti aceasta intrare in Europa?
Stefan Andrei: Dom’le, acum se vorbeste foarte putin sau deloc despre un fapt care este interesant. Inainte de 1989, noi am fost prima tara din blocul socialist, CAER, care am stabilit relatii cu Piata Comuna. In acea perioada am si convenit si derulat acorduri sectoriale. Noi aveam relatii cu Uniunea Europeana, chiar mai importante decit cele de acum, relatii comerciale, nu doar politice. La citiva ani dupa noi, celelalte tari din CAER au pus in discutie reluarea relatiilor cu Uniunea Europeana. Pina in ’89, celelalte tari nu au ajuns sa semneze aceste acorduri.

Rep.: Cum de ati fost asa vizionari?
S.A.: Noi am considerat Piata Comuna ca o realitate si ne loveam de ea. La exporturile noastre trebuia sa avem, in anumite domenii, si consimtamintul Pietei Comune si atunci tot la Piata Comuna ajungeam. Germania, Franta spuneau: "Noi sintem de acord, domnule Andrei, sa facem aceste acorduri".

Rep.: Aceleasi scirbe erau nemtii si pe atunci?
S.A.: Ce se intimpla, matale esti baiat tinar, pina la inceputul anilor ’80 aveam relatii foarte bune cu tarile occidentale. In ’78 a fost vizita lui Ceausescu in America, in care l-am insotit si eu. Apoi, a fost in Anglia. Atunci a fost celebrul contract aviatic cu Rombac. In 1981, eu m-am vazut cu Reagan, si nu a fost o intilnire cum fac astia, dau mina, nu, ci am avut discutie cu el. "Sustinem politica de suveranitate a Romåniei", a spus. Si eu am spus: "Domnule presedinte, noi trebuie singuri sa ne aparam, singuri, ca dumneavoastra… Noi stim jocul politic si cum Statele Unite nu au intrat in razboi cu Uniunea Sovietica pentru Polonia sau Cehia, nici pentru noi nu o sa intrati in razboi. Va intelegem. Ce puteti face?". "Iata, va facem o centrala nucleara!" Cel care ne-a stricat relatiile a fost Gorbaciov.

Caderea comunismului - eroare de interpretare

Rep.: Gorbaciov? Nu inteleg.
S.A.: Fiindca intre Gorbaciov si Ceausescu au aparut deosebiri grave de pareri. Ceausescu i-a spus: "Vei distruge socialismul!". Istoria i-a dat dreptate lui Ceausescu. Gorbaciov vizita Polonia, Cehia si a gresit. Crezind ca daca e aplaudat si e strigat "Gorby, Gorby!", ei vor schimbarea socialismului. Ei nu voiau. Ei strigau asa ca sa plece trupele sovietice, atit. Cind a fost in Ungaria, ungurii nu strigau pentru Perestroika lui, uite, zicea el, ma saluta poporul fiindca eu sint simbolul Perestroikai, or ei nu voiau asa ceva.

Rep.: Totul a fost o eroare de interpretare?
S.A.: Da!

Ceausescu a infiintat Uniunea Europeana

Rep.: Cine a fost cel care a avut ideea acestei politici externe?
S.A.: Deschiderea a plecat de la Dej, Maurer si Ceausescu pentru a iesi din situatia de satelit. Dar, eu am spus-o mereu, s-a continuat politica lui Titulescu, a lui Gafencu, Kogalniceanu. Ce se intimpla, prima problema care s-a pus a fost sa schimbam statutul Romåniei de dupa razboi. Se lauda acum un Maniu, un Bratianu, dar este clar ca ei au esuat. In 1940 eram fara Cadrilater, fara Basarabia, fara Transilvania. Singurul care a acceptat puterea a fost Antonescu. Nimeni nu a vrut. S-a ajuns la pierderile extraordinare in oameni. Ce am cistigat din razboi? Au venit rusii. In situatia asta ni s-au pus conditii grele si masuri severe in tara. Se spune ca rusii ne luau ceasurile, ne regulau femeile, dar ce a facut armata romåna pe unde a intrat? Imi spunea Gromiko… Cite rusoaice a siluit armata romåna? Citi au furat de acolo, se lua cu trenul… La Craiova se vindeau masini de cusut din Rusia. Sa vedem si treaba aia. Mata esti copil, nu stii… Toti vorbesc de foame, frig pe vremea lui Ceausescu… Asta e alta prostie. Intreaba-l pe taica-tu cum s-a trait in 1975.

Rep.: Ceausescu intelegea ceva?
S.A.: Ceausescu avea niste intuitii de exceptie pe politica externa. Una dintre problemele mari a fost ca nu eram de partea sovieticilor, aflati in conflict cu China, de exemplu. Noi am spus ca nu participam la asta. Aici, el a avut ideea aranjarii chestiei lui Nixon in China. "Lasa diplomatia, ba, suie-te in avion si du-te la Shanghai, eu organizez cu chinezii". A doua chestiune: "Ba, americanilor, nu cistigati razboiul in Vietnam. Vietnamezii sint linga chinezi, chinezii ajuta, rusii au interes sa va tina cu imperialismul american. Noi va ajutam sa iesiti!".

Noi i-am ajutat sa inceapa negocierile. Ce se intimpla? Noi am stabilit relatii cu RFG, spargind doctrina care spunea sa nu se stabileasca relatii cu cei care aveau relatii cu RDG. Dupa noi au venit si altii, afara de URSS. Asa s-a ajuns la Conferinta de la Helsinki, unde a fost ideea sa fie ca de la bloc la bloc, cu sefii in fata. Noi am zis ca nu sintem de acord. Noi sintem state suverane si independente. Toate hotaririle sint prin consens. Nici un magar nu spune ca noi am infiintat OSCE-ul, nici frantuzul, nici neamtul nu spun ca noi am vorbit de un organ permanent… Nu, ca e multa lume si acum, uite, e cum am zis noi.

Rep.: Deci dumneavoastra si Ceausescu ati infiintat Uniunea Europeana?
S.A.: Da. Noi am fost in Europa si am contribuit la constituirea acestei gindiri de cuprindere a Uniunii Europene. Ceausescu n-a furat robinetele. Nicu nu a facut pipi pe stridii

Rep.: Spuneti ca Ceausescu a fost indraznet in ceea ce priveste politica externa, dar se stie ca la Paris, la Londra v-ati dus si ati furat robinetele de aur de pe acolo.
S.A.: Bai, bai, e o mare minciuna! Vizita in Franta a fost dupa cea din Marea Britanie si nu putea spune Giscard: "Ba, vezi, mie mi-au furat!".

Rep.: Ati furat?
S.A.: Cum sa fure? Noi bagajele le lasam deschise, ca sa nu ne puna ceva bombe in avionul prezidential, ai inteles, si se verificau. Se stia imediat! Era frica mare! Astea sint de la Pacepa. Pacepa e o rusine! Pai, el scrie ca Nicusor venea la ziua mea si se pisa in stridiile negre. Or, eu, de ziua mea ma vedeam numai cu Popescu-Dumnezeu si Burtica.

Rep.: V-ati imbatat ca porcii?
S.A.: Cum sa fie asta? Pacepa e un idiot! O marioneta in miinile CIA. Rezulta ca se tragea de sula cu Andropov! Hai sictir!

Rep.: Cum va explicati mortile brutale ale lui Ceausescu si Saddam?
S.A.: Dom’le, e deosebire mare intre morti, nu cum spune timpitul asta de Iliescu. Ceausescu era altceva, ala era altceva! In moartea lui Ceausescu a fost implicat grupul sovietic, ca sa-l pedepseasca Moscova pentru toata politica lui de suveranitate. Daca Ceausescu avea proces, ca de asta nici nu a avut, nu, ii prezenta pe Iliescu, Brucan, pe toti spionii astia.

Rep.: Pe Saddam?
S.A.: Dom’le, eu pe Saddam l-am vazut si in ’89. Sint singurul care s-a vazut cu el in ’89 ca sa tratez problema datoriei. A lucrat in tinerete cu americanii. Dupa aia a fost lupta pentru petrol. L-au executat americanii.

Rep.: Dar de ce?
S.A.: E singura gafa care o fac americanii? Ce cistiga? Saddam trebuia condamnat de popor pentru cei zece ani de razboi. Da, asta da.
La globalizare noi aducem curvele

Rep.: Cum vedeti globalizarea?
S.A.: Americanii vor deschiderea lumii pentru ei, dar la ei acasa sint foarte conservatori. Deschiderea e o cale prin care ei isi impun valorile.

Rep.: Noi ce valori am putea adopta?
S.A.: Dom’le, la noi e multa confuzie. Pai, noi nu facem Valentine’s Day, nu vezi filmele astea americane, cu viol, impuscaturi, haifachiu, haifaccutare? Ne napadesc cu prostii. Basescu, saracu’, vorbeste de axa Londra-Washington. Dar aia, ar trebui intrebati, cred ca Romånia face parte din axa asta? Care sint tarile unde nu avem viza de intrare? Marea Britanie si America. Europa asta ne prinde prost, cu industria la pamint, cu privatizarea asta prin care niste smecheri au cumparat.
Test de cultura generala

Rep.: Dar erau smecheri de-ai dumneavoastra!
S.A.: Hai, ma, fii serios! Esti copil! Brucan a scris. O timpenie! Futu-l in cur pe ma-sa si pe asta! Copos era cu sportul. Badea a facut avere cit era Dinca in puscarie. Cozminca, Mihailescu, astia erau esalonul doi? Pai, astia erau rime! Esalonul zece. Mureau si nu ajungeau in Comitetul Central sau Marea Adunare Nationala! Acum sint valori? Sa te intreb daca stii. Cimentul?

Rep.: Francezii!
S.A.: Telefonia?

Rep.: ~aa.
S.A.: Grecii, ba! Petrolul?

Rep.: Austriecii!
S.A.: Aluminiul? Rusii! Metalul?

Rep.: Nu stiu!
S.A.: Rusii si indianul ala. Noi sintem singura banca fara participarea statului. ~stia vor vinde si locurile in UE, dom’le! Ha, ha, ha!

Rep.: Ha, ha, ha!
S.A.: Au tabarit pe terenuri. Fura toti. Si PSD-ul, si astia. Prin legi, dom’le.

Rep.: Ce aduce Romånia in Europa?
S.A.: Curvele!

Violeta Andrei. Ciinii

Rep.: Si o ultima intrebare… Ce mai face doamna Violeta Andrei? O stiu din Eu, tu si Ovidiu!
S.A.: Bine. Stii ca a fost interzisa dupa ’77, iar dupa ’89 e data afara din teatru? Ea nu a facut galagie. Erai copil.

Rep.: Aveti ciini.
S.A.: Da, sapte. Patru Yorkshire, un pechinez…

Rep.: Cum ii cheama?
S.A.: Uite ce se intimpla. Stau cu ei in curte si, in galagia lor, trece timpul. Aldo, Samy, Jimmy…

Rep.: Aldo Moro, Jimmy Carter… Samy cine e?
Stefan Andrei s-a ridicat de la masa si m-a sarutat pe frunte. Mi-a mai spus atit: "Spune-i lui tac-tu ca te-ai vazut cu mine!".