Pe vremea lu’ Ciuruitu’ circula un banc. El spunea asa: militienii circula in patrula de cite trei insotita de ciine pentru ca unul din ei stie sa scrie, altul sa citeasca, al treilea ii pazeste pe cei doi intelectuali, iar ciinele e translator. Ma rog, chestiune de vremuri. Acum, militienii au fost inlocuiti de politisti. In bancul de mai jos e vorba de numai unul dintre ei, si anume de seful Politiei de Frontiera, Nelu Pop. Pentru ca nu mai e militian, ci politist, Pop stie si sa scrie, si sa citeasca, si sa se pazeasca singur si chiar sa fie ciine. Rosu, ce e drept, pentru ca omul e dinamovist convins.

Atit de convins, incit a scris si o carte pe chestia asta. Care se numeste Epopeea ciinilor rosii, deci e despre Dinamo, v-ati prins. Spilul e altul, insa: in declaratia de avere pe 2005 (ca cea pe 2006 nu si-a facut-o publica, cum cerea legea pe care militienii nu o respecta), omul si-a trecut la "venituri din drepturi de autor" suma de 20.000 RON. Va dati seama? Doua sute de milioane de lei vechi. E ceva. E ceva nasol la mijloc, am vrut sa spunem. Pentru ca, si daca ar fi un fel de Cartarescu, Pop nu ar lua mai mult de 10% drepturi de autor. Adica, la o carte care se vinde cu 20 RON, autorului i-ar reveni cel mult doi lei noi. Or, ca sa ajunga la 20.000 RON, cit are in declaratia de avere, ar insemna ca Nelu Pop a vindut macar 10.000 de exemplare.

Numai ca, surpriza, tirajul total al cartii (scoase in 2001 de Editura Cartimpex de la Cluj) este de numai 8.000 de exemplare. Mai mult decit atit, profiturile pe care Pop le-ar scoate din cartea asta ar trebui impartite cu coautorul ei, Liviu Terfea.

Cu alte cuvinte, iata ca nici macar politistii, urmasii militienilor, nu le pot face pe toate: desi stiu sa citeasca si chiar sa scrie timpenii neveridice in declaratiile de avere, nu stiu sa socoteasca. Potrivit unui specialist in domeniul drepturilor de autor consultat de noi, in acest caz poate fi vorba de un contract-fantoma prin care cineva plateste altcuiva niste bani.

Cum cine primeste banii stim cine este, mai ramine sa-l aflam pe cel care ii da. Dar daca asta nu a aflat nici politistul Nelu Pop, cum am putea noi, care nici macar nu am fost militieni? Si nu am aflat nici ce voce are domnul Pop, din moment ce nu a vrut sa stea de vorba cu noi si ne-a pasat la consiliera personala de imagine.