24 de consilieri trebuie sa decida achizitia. Se cere expertiza internationala. "Este doar specula la drumul mare si cinism sa umfli pretul de patru ori"

Membrii Consiliului Judetean Brasov au fost convocati, azi, de catre presedintele Aristotel Cancescu, intr-o sedinta extraordinara pentru a decide in privinta ofertei de cumparare a castelului Bran. Pentru a fi validat, fiind vorba de o decizie vizand o chestiune de patrimoniu, proiectul de hotarare privind demararea negocierilor de achizitionare a monumentului istoric are nevoie de voturile favorabile a doua treimi din numarul consilierilor judeteni. Adica, 24 din totalul de 35.

Dupa ce ideile unora privind negarea dreptului de proprietate asupra castelului Bran si a domeniului ce-l inconjoara au fost inlaturate de catre Ingrid Zaarour, presedinta Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, opiniile consilierilor judeteni sunt impartite.

"Nu avem date exacte cu privire la montajul financiar care s-a propus Consiliului Judetean, anume cat costa, ce va trebui sa facem, cat valoreaza, efectiv, castelul sau ce venituri aduce... Asa ca o sa asteptam date concrete din partea Executivului si abia apoi vom decide", ne-a declarat Florin Staicu, consilier judetean PD.

Mai mult decat atat, acesta a adaugat ca "din punct de vedere moral, nu mi se pare corect sau de bun-simt sa ceri atatia bani pe ceva ce ai primit cadou din partea comunitatii brasovene". Replicand acuzatiilor si speculatiilor aparute in ultima perioada, conform carora ar face jocul casei de avocatura angajate de Dominic de Habsburg, promovand un pret exorbitant, neacceptat de Ministerul Culturii, determinand renuntarea acestuia la dreptul de preemptiune, Cancescu spune ca a transmis deja o adresa Ministerului Culturii si Cultelor, la care a anexat si oferta casei de avocatura.

In acelasi timp, presedintele Consiliului Judetean cere sa-i fie pusa la dispozitie o evaluare a imobilului, "daca acest document exista", precum si sa se asigure consultanta de catre un expert al ministerului, al administratiei judetene. "Avem o oferta, iar discutiile vor incepe dupa ce vom avea aprobarea forului deliberativ", ne-a declarat Cancescu.

Mircea Geoana acuza restituirile imorale

Si presedintele PSD, senatorul Mircea Geoana, a abordat, la Bran, acest subiect."Ceea ce se intampla acum este efectul nemijlocit al legilor de restituire a marilor proprietati, adoptate in 2005, de actuala putere.

Astfel, active in valoare de sute de milioane de euro au fost restituite, in mod abuziv si selectiv, in beneficiul exclusiv al catorva potentati si in detrimentul tuturor contribuabililor romani. Situatia este dramatica in Transilvania, unde sute de cladiri au fost restituite in bloc bisericilor reformate, evanghelice, catolice etc, fara a se tine cont ca in acestea functioneaza muzee, scoli, spitale si ca aceste institutii ofera servicii publice milioanelor de romani".

Liderul social-democrat a tinut sa reaminteasca faptul ca PSD nu se pronunta nicidecum impotriva proprietatii private si a restituirii proprietatilor confiscate de regimul comunist, ci doar impotriva "restituirilor bezmetice, a gesturilor unor disperati ce-si bat joc de banul public!".

Presedintele PSD nu a ezitat sa faca apel la "serviciile de informatii, dar si la autoritatile judetene, pentru a afla cum de s-a ajuns de la un pret minim de 10-15 milioane euro, la 60 milioane euro, cat cere acum Dominic de Habsburg", solicitand efectuarea unei expertize internationale pentru stabilirea pretului corect. Altfel, "este doar specula la drumul mare si cinism sa umfli pretul de patru ori"...
La randul sau, presedintele PSD Brasov, deputatul Constantin Nita, reaminteste ca, inca de anul trecut, colegii sai cerusera includerea in bugetul administratiei judetene a unor sume pentru rascumpararea Branului.

"Niciodata consilierii PSD nu vor vota plata unei sume de 60 milioane euro pentru Bran, fiind o iluzie sa credem in acel montaj financiar, mai ales ca leasingul imobiliar este mai scump decat orice credit bancar...

Avem nevoie de o expertiza internationala, pe baza de licitatie cu suma fixa, luandu-se in considerare si investitiile facute dupa 1990, de cateva milioane de euro, pentru consolidarea stancii de la baza castelului, pentru ca exista pericolul real de prabusire a monumentului.

In caz contrar, Dominic de Habsburg poate sa-si pastreze proprietatea!", considera deputatul brasovean.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.