UE reprezinta o sansa pentru romanii din afara granitelor
Aderarea la Uniunea Europeana implica si protectia romanilor minoritari din tarile vecine - Romania isi depaseste granitele. Harta privind constiinta etnica in Europa de Sud-Est realizata de Institutul Austriac pentru Europa de Sud-Est de la Viena indica o prezenta romaneasca masiva in jurul granitelor Romaniei. Tratatele europene privind protectia minoritatilor se aplica si romanilor - insa pana in prezent sprijinul venit de la Bucuresti a fost unul minim.

Modelul maghiar de protejare a identitatii si drepturilor minoritatilor din afara granitelor nu a fost aplicat de Romania. In continuare nu exista o Lege pentru romanii de pretutindeni - guvernantii de la Bucuresti nu stiu sa profite de legislatia europeana care sprijina drepturile minoritatilor. Romania nu se limiteaza doar la granite - exista milioane de romani uitati in afara granitelor. Iar Uniunea Europeana creeaza prin legislatia sa cadrul legal pentru ajutarea romanilor din afara tarii - asa cum Budapesta ajuta maghiarii din afara Ungariei si asa cum Romania nu a facut pana acum.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.