Inculpatii din 'Lotul Stantchev>> sunt, mai nou, acuzati si de transmiterea de date confidentiale cu privire la industria nationala de aparare. Acuzele, ce fac referire la documente secrete privind Romaero Baneasa si Avioane Craiova, se adauga celor mai vechi de subminare a economiei nationale. Procurorii au adus noutati si in privinta acestora, cu precadere referitoare la cele din domeniul energetic si implicatiile rusesti. Anchetatorii au audiat, recent, mai multe persoane, printre care directorul general al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, vicepresedintele UDMR Gabor Kerekes, directorul pentru Romånia al grupului Jetran International SUA, Mirica Dumitrescu.

Dosarul privatizarilor strategice capata conotatii militare, cu precadere referitoare la unitati care fac parte din industria nationala de aparare. Procurorii DIICOT au extins cercetarile, adaugand vechilor acuzatii de subminare a economiei nationale unele noi de transmitere de date si documente confidentiale cu privire la industria nationala de aparare. Acuzatiile au fost formulate impotriva lui Stamen Stantchev si Mihai Donciu si survin dscoperirii, intr-unul din apartamentele inchiriate de bulgar in Bucuresti, a unor documente referitoare la Romaero Baneasa SA si SC Avioane Craiova.

Jetran International SUA, interesata de Romaero si Avioane Craiova

Audiat de catre procurori in calitate de martor, directorul general al Romaero, Dan Ionel Vulcan, a confirmat ca societatea face parte din industria de aparare a Romaniei, fiind denumita "Centrul National de Intretinere a Aeronavelor C 130 Hercules aflate in dotarea Statului Major al Fortelor Aeriene", coordonat de compania americana "Loockeed Martin". Totodata, Vulcan a confirmat ca "Raportul de Evaluare" descoperit in apartamentul inchiriat de bulgarul Stantchev in Bucuresti era clasificat drept "secret de serviciu".

O alta persoana recent audiata de catre procurori este directorul pentru Romania al Jetran International SUA, Mirica Dumitrescu. Acesta a confirmat ca a purtat discutii cu Stamen Stantchev, referitoare la privatizarea Romaero Baneasa si Avioane Craiova. Implicarea lui Stamen Stantchev in aceasta cauza a fost confirmata si de catre Aurel Cazacu, director general al Directiei Generale Industria de Aparare din cadrul MEC.