Devine obicei: Traian Basescu e la al treilea meci in care arunca pe piata o jumatate de adevar, dar uita sa aduca si cealalta jumatate.

Au trecut trei zile de cind Elena Udrea a aruncat bomba cu biletel in premierul Tariceanu si doua de cind pre- sedintele a confirmat-o. Basescu nu da semne ca ar dori limpezirea situatiei, desi acuzat ia la adresa premierului e de o gravitate fara precedent. Are precedent insa reactia presedintelui: stenograma CSAT privind legile sigurantei nu a mai fost desecretizata, desi Basescu a promis acest lucru. La fel de secret a ra- mas si documentul pe care presedintele i l-a inminat lui Radu Stroe cind l-a investit ca secretar general al Guvernului. De aceasta data, acuzatiile Elenei Udrea trebuie sustinute cu biletul confirmat de presedinte.

In scandalul biletului trimis de Tariceanu la Cotroceni, timpul curge in favoarea lui Basescu. Asa ca presedintele nu se grabeste sa dezlege misterul, chiar daca acuzatiile sint extrem de grave.

La 48 de ore dupa ce a confirmat partial acuzatiile lansate de Elena Udrea la adresa premierului Tariceanu, Traian Basescu nu da semne ca ar dori sa lamureasca rapid problema biletului invocat de Elena Udrea. Si asta desi afirmatiile facute de fosta consiliera de la Cotroceni sint extrem de grave. Tariceanu este acuzat ca, in primavara lui 2005, i-a cerut in scris sefului statului sa intervina la Parchet in favoarea lui Dinu Patriciu, care, la vremea respectiva, se afla in plin razboi cu procurorii.

In stilul caracteristic, Basescu a spus vineri ca isi aduce aminte de existenta unui astfel de bilet, dar a refuzat sa ofere detalii despre continut. Apoi a tacut. Biletul se cauta in arhivele Cotroceniului si se pare ca nu va fi gasit decit atunci cind va dori Basescu. Si asta doar daca o va dori, pentru ca el deja culege roadele atacului la adresa marelui sau adversar - premierul Tariceanu.

O metoda brevetata de Basescu

Metoda "lovesti si astepti" nu este noua pentru Basescu. La fel a facut presedintele in martie 2006, cind l-a amenintat pe Tariceanu ca va face publica stenograma sedintei CSAT in care s-a discutat pe marginea legilor privind siguranta nationala. "Ce-i, Caline, ai uitat ce am discutat in CSAT? Ai probleme de memorie? Bine, o sa facem publica stenograma, ca sa stam linistiti", declara Basescu. Stenograma se mai cauta, probabil, si azi la Palat, pentru ca publica nu a fost facuta.

Tot cu un biletel l-a executat Basescu si pe Radu Stroe, in iunie 2006, la investirea in functia de secretar general al Guvernului. Chiar daca nici pina azi nu s-a aflat ce continea de fapt documentul de care s-a folosit seful statului, suspiciunea planeaza in continuare asupra lui Stroe. Aceeasi arma e folosita azi impotriva lui Tariceanu. Asupra premierului planeaza suspiciunea sustinerii lui Patriciu dincolo de limitele legii. Nu trebuie uitat insa ca, in cazul in care se va dovedi ca premierul a incercat sa intervina pentru Patriciu, si Basescu va trebui sa explice de ce a tinut ascuns biletul timp de doi ani.

Basescu vorbeste iar despre anticipate

Presedintele redeschide subiectul anticipatelor. "Alegerile anticipate ar putea oferi Guvernului un sprijin mai mare in Parlament, in conditiile in care actuala majoritate este foarte fragila. Am reiterat ca alegerile anticipate reprezinta un instrument de consolidare a democratiei, si nu unul de instabilitate: mai bine alegeri anticipate decit parteneri neloiali", a declarat Basescu pentru ziarul spaniol "El Mundo".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.