Romanca a parasit tara sambata seara, insa fara copii

Adela Omar, sotia sirianului Omar Hayssam - urmarit international pentru ca a fugit din Romania, incercand sa se sustraga judecatii in cazul rapirii celor trei jurnalisti romani in Irak, a plecat sambata seara spre sotul sau, despre care ar sti ca urmeaza sa se interneze intr-un spital din Beirut si ar vrea sa-i fie alaturi. Aceasta este a treia oara cand sotia sirianului incearca sa paraseasca Romania, insa prima data fara copii sai, dupa ce in doua randuri a fost intoarsa de la granita pe motiv ca procurile notariale necesare in cazul calatoriei in strainatate a unor minori, nu erau conforme cu legislatia in vigoare.

Fiind un cetatean roman fara probleme judiciare, Adela Omar a parasit tara legal de pe Aeroportul International Otopeni, avand asupra sa mai multe medicamente, majoritatea calmante. Potrivit unor surse, asa cum rezulta din biletul dus - intors cumparat de Adela Omar, aceasta ar trebui sa se intoarca in Romania 24 februarie.

Copiii sirianului au ramas in Romania

Aceasta nu e prima data cand sotia lui Hayssam incearca sa paraseasca teritoriul tarii noastre pentru a-si intalni sotul, insa de data aceasta a renuntat la ideea de a-i scoate din Romania si pe copii, care nu au actele necesare pentru a iesi din tara. In urma cu aproape trei saptamani, Adela Omar a fost intoarsa la granita pe motiv ca procura pentru a-si putea lua copii cu ea nu era legala. Potrivit politistilor de frontiera, Adela Omar a prezentat la acea vreme declaratii notariale prin care tatal isi exprima acordul ca minorii sa calatoreasca in strainatate, date in fata unui notar de pe teritoriul Republicii Liban, avand aplicata o stampila apartinand reprezentantei diplomatice a Romaniei la Beirut.

In acest context, in urma unor verificari, autoritatile vamale au constatat ca declaratiile nu indeplineau conditiile legale, fapt pentru care politistii de frontiera nu au permis iesirea din tara a minorilor. Imediat dupa acest incident, procura prezentata la vama de sotia afaceristului Omar Hayssam in scopul scoaterii din tara a copiilor, a fost anulata de Ambasada Romaniei, asa cum a sustinut consulul roman in Liban, Iancu Mihai.

MAE a intarziat sa anuleze procura lui Hayssam

Desi Adela Omar a declarat pe 27 decembrie 2006 ca a primit respectiva procura in urma cu aproape o luna, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a luat act de aceasta abia dupa declaratia sotiei sirianului. Potrivit biroului de presa al MAE, Omar Hayssam nu s-a prezentat in fata consulului roman la Damasc sau Beirut pentru legalizarea procurii trimise sotiei sale, desi potrivit procedurii, pentru legalizarea unui act notarial, cetatenii romani din afara tarii trebuie sa se prezinte la un consulat al Romaniei, singurul abilitat sa indeplineasca aceasta formalitate.

Romania poate cere extradarea lui Hayssam

Daca in urma plecarii din tara a Adelei Omar, siranul Omar Hayssam va fi localizat, Romania poate cere extradarea acestuia, potrivit legislatiei internationale, in ciuda faptului ca nu exista acorduri bilaterale cu Libanul. Informatia a fost confirmata si de Razvan Radu, directorul Directiei Relatii Externe din Ministerul Justitiei, care a sustinut ca Romania nu are incheiat un tratat bilateral de extradare cu Libanul insa, in principiu, se pot aplica dispozitiile Conventiei ONU privind luarea de ostatici.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.