La recenta sedinta de bilant a Consiliul Superior al Magistraturii s-a ridicat din nou problema increderii populatiei in justitie care, potrivit Eurobarometrului realizat in toamna anului trecut, cu toate ca Uniunea Europeana ne-a dat nota buna la capitolul refoma in justitie, increderea populatiei s-a diminuat vazand cu ochii.

Astfel, daca in ianuarie anul trecut aceasta incredere in justitie se situa in jurul procentului de 34%, la data realizarii acestui barometru ajunsese la 26%, scadere care este cea mai accentuata din toate tarile membre UE.

Ministrul Macovei nu considera ca scaderea romanilor in justitie vine in urma criticilor aduse prin diverse afirmatii publice. "Daca suntem sinceri cu noi, stim foarte bine ca increderea populatiei in justitie a fost destul de scazuta de foarte mult timp, nu a scazut anul acesta sau anul trecut. Diferenta este ca, de o vreme, vorbim despre problemele din justitie in mod deschis si public. "Intr-o parte a Raportului era chiar o mentiune ca criticile presei interfereaza cu justitia: haideti sa fim seriosi, magistratii nu sunt niste flori firave care la prima bataie de vant s-au rupt".

Dupa ce saptamana trecuta cotidianul nostru a incercat sa obtina parerea atat a CSM-ului cat si a procurorului general al Romaniei, acum a venit si randul Directiei Nationale Anticoruptie condusa de Daniel Morar. "Este adevarat ca lupta impotriva coruptiei poate fi considerata drept factor care poate sa influenteze increderea in justitie, insa nu este singurul.

Pe de alta parte trebuie avut in vedere ca Eurobarometrul este un sondaj de perceptie, iar daca ar fi sa vorbim numai despre perceptia asupra fenomenului coruptiei, este cert ca lucrurile nu se schimba de la o zi la alta. In realitate, la DNA s-au finalizat sau sunt in curs de instrumentare dosare care se inscriu in sfera marii coruptii, adica acele fapte penale savarsite fie de persoane cu functii importante, fie care au adus prejudicii de sute de mii si milioane de euro", ne-a declarat prin intermediul biroului de presa, Daniel Morar.

Potrivit DNA, progresele inregistrate in lupta marii coruptii vor fi insa mai clar constientizate la nivelul perceptiei publice, in masura in care in dosarele de mare coruptie, in care procurorii au dat deja solutii de trimitere in judecata, vor fi pronuntate si sentinte judecatoresti de condamnare, care sa confirme acuzatiile procurorilor impotriva unor oficiali de rang inalt. Activitatea DNA se limiteaza doar la coruptia la nivel inalt si mediu, or, perceptia asupra coruptiei, in general, se afla in legatura directa cu aspectele cotidiene carora cetateanul este nevoit sa le faca fata, cu alte cuvinte coruptia marunta.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.