Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a obligat ieri statul roman la plata a peste 160.000 de euro intr-un proces in care reclamantul a sesizat instanta in legatura cu incalcarea dreptului de proprietate si a dreptului la un proces echitabil. Desi in acest caz prima hotarare judecatoreasca definitiva ii era favorabila, procurorul general a declarat recurs impotriva respectivei decizii.

La judecarea recursului, inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ca dosarul sa se rejudece, iar de aceasta data actiunea reclamantului a fost respinsa, iar acesta a fost obligat sa plateasca si cheltuielile de judecata. insa, Curtea Europeana a considerat ca prin promovarea si admiterea recursului s-a repus in discutie o hotarare judecatoreasca irevocabila si care fusese executata partial.

Totodata, CEDO a considerat ca posibilitatea existentei unor opinii diferite cu privire la solutia ce trebuie adoptata in cauza nu justifica desfiintarea unei hotarari definitive si irevocabile. Astfel, Curtea Europeana a apreciat ca reclamantului i-a fost incalcat dreptul de acces la un tribunal si a obligat statul roman la plata sumei de 150.000 de euro cu titlu de daune materiale, de 7.000 de euro cu titlu de daune morale si de 5.252 de euro cu titlu de cheltuieli de judecata.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.