Desi prefecturile au trecut de ieri la suspendarea taxelor de frontiera, mai multe consilii locale s-au declarat impotriva aplicarii acestei masuri

Prefectii din judetele de frontiera ale Romaniei au demarat ieri procedurile de suspendare a taxelor de ecologizare si salubrizare din punctele vamale. Cabinetul a decis in sedinta de miercuri ca aceste taxe sunt neconforme cu legislatia UE.

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Galati, Eugen Durbaca, a anuntat, ieri, ca nu va suspenda taxele de ecologizare si salubrizare din punctul vamal Galati-rutier, anunta Rompres. "Nu voi convoca o astfel de sedinta a Consiliului Judetean pentru ca noi suntem la frontiera de est a Uniunii Europene si avem granita cu Republica Moldova, care este stat noncomunitar", a spus Durbaca.

Pe de alta parte, prefectura a anuntat ca a dispus suspendarea celor doua taxe la punctele de frontiera de la Galati-rutier si Oancea. La randul lui, Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Galati a declarat ca taxele nu se mai incaseaza incepand de ieri-dimineata. Conform estimarilor, consiliile locale din Galati si Oancea pierd prin suspendarea acestor taxe aproximativ 2 milioane de lei anual.

Primarul Nadlacului nu renunta la taxe

"Nu ne obliga nimeni sa anulam taxa de ecologizare", a declarat, ieri, primarul localitatii de frontiera Nadlac, Vasile Ciceac. Totusi, in urma presiunilor transportatorilor, acesta a luat miercuri decizia de a o suspenda pe o perioada nedeterminata. Primarul s-a aratat nemultumit de hotararea pe care premierul Calin Popescu Tariceanu a luat-o, de a cere prefectilor sa atace in contencios hotararile consiliilor locale privind taxele ecologice si de salubrizare. "Din bugetul local nu ne putem permite acesti bani", a spus primarul. Conform declaratiilor sale, taxa de ecologizare aducea in jur de 4.000 de lei pe zi la bugetul local.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.