Consilierul primului-ministru, istoricul Marius Oprea, i-a acuzat, joi, pe fostul premier Theodor Stolojan si pe fostul presedinte Ion Iliescu de implicare in afacerea Costea, care a adus grave prejudicii statului roman, fiind vorba de "ope-ratiuni de spalare de bani si de coruptie la nivel inalt".

Oprea a precizat pentru NewsIn ca statul roman nu este interesat de clarificarea dosarului Costea, tocmai din cauza implicarii in afacerile respective a celor doi fosti demnitari romani. "Este inexplicabil de ce statul roman nu s-a implicat deloc si nu a cerut nici macar un dolar despagubire pentru prejudiciile grave aduse de catre Adrian Costea si a fost nevoie ca interesele partii romane sa fie aparate de catre procurorii francezi care au deschis proces impotriva omului de afaceri, in timp ce la Bucuresti dosarul a fost clasat", a comentat Oprea.

Istoricul isi bazeaza acuzatiile pe documente la care a avut acces in calitatea sa de consilier al ex-presedintelui Emil Constantinescu. El sustine ca prima afacere a lui Costea in Romania a fost aducerea in tara din Libia, printr-o firma a lui, a unor cantitati mari de combustibil pentru agricultura. El a precizat ca atunci Libia era o tara supusa embargoului, iar combustibilul a fost cumparat de statul roman la un pret mult peste pretul pietei, printr-o operatiune de spalare de bani, dintr-un imprumut acordat de Banca Internationala de Reconstructie si Dezvoltare (Banca Mondiala). Decizia de efectuare a tranzactiei respective ar fi fost luata in urma unei sedinte a guvernului Stolojan, la care a participat si presedintele Ion Iliescu.

"Iliescu a venit si a dispus efectuarea tranzactiei, iar Stolojan a executat", a comentat Oprea, admitand ca si ministrul liberal al Finantelor de la vremea respectiva, George Danielescu, era la curent cu operatiune in cauza. "Ma voi adresa instantelor politice si chiar internationale, in baza documentelor pe care le am", a spus Oprea, fara sa precizeze exact despre ce instante este vorba.

Theodor Stolojan: Afirmatiile lui Marius Oprea la adresa mea, niste fabulatii

Presedintele Grupului de Initiativa pentru constituirea Partidului Liberal Democrat, Theodor Stolojan, a calificat joi drept ‘niste fabulatii infantile’ afirmatiile lui Marius Oprea, consilier al premierului Calin Popescu-Tariceanu. ‘Pacat de Marius Oprea, pentru ca este un om tanar, dar a ajuns sa se coboare la acest nivel. Acest subiect nu merita niciun comentariu in plus’, se arata intr-un comunicat de presa transmis de Stolojan agentiei ROMPRES.

Istoricul Marius Oprea a sustine ca statul roman nu este interesat de investigarea cazului Adrian Costea, desi acesta a fost trimis in judecata in Franta, pentru ca sunt implicati fosti demnitari, printre care Ion Iliescu si Theodor Stolojan, presedinte si premier cand Costea si-a inceput afacerile.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.