Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a declarat ieri ca in perioada 2005-2006, ministerul a fost obligat la plata a peste 300 de milioane de lei noi ca urmare a litigiilor declansate de judecatori privind drepturi salariale.

Astfel, in 2005, Ministerul Justitiei a cheltuit 123.597.400 de lei pentru: plata sporului de 15 la suta pentru conditii grele, vatamatoare sau periculoase aferente perioadei 1 noiembrie 2000-31 martie 2001; plata dintre salariul cuvenit si cel efectiv acordat pentru perioada mai-octombrie 2000, precum si pentru cea de la 1 ianuarie 2002 pana in prezent. Litigiile magistratilor cu Ministerul Justitiei au vizat si restituirea procentului de 7 la suta retinut cu titlu de contributie la asigurarile sociale de sanatate pentru perioada ianuarie 2000 - 31 martie 2001, plata majorarii salariale, a diferentelor dintre salariul efectiv incasat si cel cuvenit personalului auxiliar pentru perioada ianuarie 2003 - mai 2005, precum si pentru sumele rezultate din alte litigii.

Judecatorii dau bani la judecatori

Monica Macovei nu s-a sfiit sa atraga atentia magistratilor ca plangerile depuse sunt judecate de chiar colegii lor, care dau hotarari favorabile. ´´stim cu totii ca aceste procese le judeca tot magistratii. Potrivit legii, ei se adreseaza instantelor si unii altora isi dau aceste sume de bani. Nu vreau sa comentez mai mult decat atat".

Cine spunea ca procesele in instanta treneaza?

Ministrul Justitiei a aratat ca numarul mare de actiuni se datoreaza atitudinii Ministerului Justitiei, incepand cu 2005, de a da bani in situatii de acest gen. Totodata, Macovei a subliniat ca aceste procese sunt foarte scurte, spre deosebire de altele. ´´Un asemenea val de noi actiuni nu a existat in istoria justitiei romane. Probabil ca atitudinea Ministerului Justitiei din 2005 de a plati ceea ce nu se platise de ani de zile, desi existau decizii executorii, a avut acest efect de a declansa aceste actiuni prin care se cer sume mari de bani.

Cei care cer sporul de vechime il cer pana la sfarsitul carierei lor de magistrat. si acest lucru se intampla in conditiile in care, in 2006, salariile magistratilor au fost marite considerabil, avand cele mai mari salarii din sectorul bugetar in acest moment´´, a mai spus Macovei. Ministrul Justitiei considera ca in ceea ce priveste cuantumul sporului de vechime al judecatorilor, acesta ar fi fost inclus in anul 2000 in retributia de baza, prin noua lege de salarizare a judecatorilor, iar acum se cere si se castiga in instanta plata acestuia din urma.

Ce spun judecatorii vis-a-vis de afirmatii

Horatiu Dumbrava, judecator la Curtea de Apel Targu Mures, este de parere ca deoarece doamna "Monica Macovei nu a fost judecator, nu intelege toate aspectele problemei salarizarii". Cu privire la faptul ca procesele sunt repede rezolvate, Horatiu Dumbrava spune ca sunt tot atat de repede rezolvate ca ale oricarui functionar public, indiferent daca activeaza in parchet, penitenciar etc. Presedintele SoJust, in calitate sa de judecator, mai considera ca salariile judecatorilor sunt bune, mult mai bune decat ale altor categorii de functionari publici si acesta este primul pas spre o justitie europeana.