Guvernul a hotarat ca Prefectii vor ataca in intanta, incepand de miercuri, toate deciziile autoritatilor locale prin care se instituie taxe de trecere a frontierei. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, a spus ca decizia a fost luata pentru ca Romania sa isi respecte angajamentele luate odata cu aderarea la Uniunea Europeana, referitoare la libera circulatie.

Perceperea taxelor a generat protestul soferilor de autocamioane si nemultumirea asociatiilor transportatorilor din romania, iar decizia Guvernului a starnit nemultumirea autoritatilor locale de la zonele de granita. Atacarea in contencios administrativ suspenda in mod aplicarea aplicarea taxelor.

La Giurgiu, acolo unde au si inceput controversele, Consiliul local a hotarat anularea taxei de tranzit si suspendarea celei de ecologizare, pana ce Guvernul va abroga legea in baza careia a fost instituita. insa, deciziile au fost luate la presiunea Guvernului si asa cum spune primarul municipiului Lucian Iliescu, greu se pot gasi solutii pentru inlocuirea taxei de tranzit, de pilda.

O prima solutie ar fi, spune Lucian Iliescu, aplicarea un proiect comun cu ministerul transporturilor, gandit cu ani in urma, pentru a se evita trecerea TIR-urilor prin oras. Pe de alta parte, Lucian Iliescu spune ca Guvernul trebuie sa aloce bani si sa stabileasca clar cine este administratorul punctelor de frontiera si a vamilor. Altfel spus cine se va ocupa de curatenia si intretinerea drumului pana la granita, odata cu anularea taxei de ecologizare.

Una peste alta insa, Lucian Iliescu se plange ca bugetul local va fi mai mic cu 34 de milioane de lei. Deciziile privind introducerea taxelor de tranzit side ecologizare si salubrizare sunt luate insa de consilile locale pe baza unor legi inca in vigoare.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.