Madalin Voicu nu vrea sa dea inapoi vioara Stradivarius Elder cumparata de statul roman pentru a fi folosita de tatal sau

Vioara Stradivarius Elder ce a apartinut pana in 1997 maestrului Ion Voicu a fost atribuita in folosinta tanarului violonist Gabriel Croitoru, in urma unui concurs, desfasurat la 12 septembrie 1999, prezidat de Lord Yehudi Menuhin. De atunci si pana astazi vioara nu a mai fost cantata deloc, ba mai mult, ea a trebuit sa fie reparata, in 2005, de catre cunoscutul lutier clujean Pavel Onoaie. Astfel, o vioara unicat sta intr-un seif al familiei Voicu, necantata si neasigurata.

Asupra proprietarului viorii Stradivarius Elder exista mai multe semne de intrebare, atata vreme cat nici Fundatia Internationala "Ion Voicu", ce detine in custodie celebra vioara, nici Ministerul Culturii si Cultelor nu au dorit sa ne arate actele de proprietate ale acestui instrument evaluat in prezent la aproape trei milioane de Euro. La randul lui, fostul presedinte al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, actualul ministru al Culturii, Adrian Iorgulescu, nu a avut nici o reactie fata de faptul ca valorosul instrument n-a ajuns la Croitoru!

Un document oficial din 1999 semnat de ministrul Culturii Ion Caramitru si de presedintele Fundatiei Internationale "Ion Voicu", Madeleine Voicu, arata ca cel ce va fi ales castigator al concursului prezidat de regretatul Lord Yehudi Menuhin "va folosi vioara pe un termen limitat, in conditiile legii". Daca vioara apartine de drept statului roman, cel care a dat, de altfel, banii pentru achizitionarea sa, atunci nu putem intelege cum Ministerul Culturii nu se sinchiseste nici sa asigure acest bun de patrimoniu, nici sa raspunda intrebarilor puse de ZIUA in legatura cu o proprietate publica unicat. Daca vioara apartine Fundatiei "Ion Voicu" trebuie ca Ministerul Culturii sa puna la dispozitia opiniei publice actele prin care Fundatia a devenit proprietarul viorii pentru a fi evitate orice fel de speculatii.

O vioara aprobata de Dej si luata de Ceausescu

In 1956, Gheorghe Gheorghiu-Dej da ordin sa-i fie cumparata tanarului artist Ion Voicu o vioara Stradivarius. Hotararea lui Dej e luata in urma unor sesizari facute de cativa artisti romani la secretarul Partidului Comunist Roman prin care acestia aratau ca violonistul roman nu are un instrument pe masura talentului sau. Ion Voicu e trimis in Elvetia sa cumpere o vioara Stradivarius. Acesta comanda de la casa de lutieri Verrault o vioara Stradivarius Elder in valoare, la acea vreme, de 1,2 milioane lei. Pe actul de proprietate e scris numele lui Ion Voicu, dar statul roman, care a platit banii, il pune pe tanarul violinist sa faca un contract de comodat pe durata vietii sale.

Cu cativa ani inainte de caderea regimului comunist in Romania, intre 1984 si 1985, Nicolae Ceausescu, la rugamintea Elenei Ceausescu, ii da ordin tovarasei Suzana Gadea, presedintele Consiliului Culturii si Educatiei Socialiste, sa-i ia vioara lui Ion Voicu si sa o duca spre pastrare la Muzeul National de Arta. Acest gest pedepsea relatia de prietenie pe care fiul maestrului Ion Voicu, Madalin, o avea in acea perioada cu Nicu Ceausescu, fiul cuplului prezidential. Pana la acest eveniment, sustine Madalin Voicu, actul de comodat a avut putere, din 1985 el fiind practic anulat.

Dupa 1990, pe vremea cand Andrei Plesu era ministrul Culturii, Ion Voicu a cerut inapoi vioara pentru a putea sustine concerte nationale si internationale. Vioara i-a ramas lui Ion Voicu pana la moartea acestuia la 24 februarie 1997. De la aceasta data actele si vioara raman familiei si Fundatiei Internationale "Ion Voicu". De atunci si pana astazi, Stradivarius Elder Voicu nu a mai fost cantata niciodata intr-un cadru public.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.