Strategia de postaderare risca sa fie adoptata de-abia in cateva luni, in conditiile in care PNL si PD au propria viziune asupra acesteia, fiecare vrand sa si-o impuna pe a sa, iar restul partidelor, precum PSD si UDMR urmarind fie obiective din agenda proprie, fie doar o critica a Guvernului.

Majoritatea partidelor parlamentare si-au formulat deja cateva propuneri pe marginea strategiei pe care Guvernul a trimis-o partidelor la sfarsitul lunii trecute. Acestea vor fi sustinute de fiecare formatiune in parte in cadrul consultarilor programate pentru jumatatea lunii ianuarie. Intrucat si PD si PNL au propria viziune asupra obiectivelor postaderare, este foarte posibil ca strategia sa dea nastere la noi dispute in interiorul Aliantei sau cel putin la o prelungire a dezbaterilor pe aceasta tema.

Un alt motiv de conflict intre cele doua formatiuni, deci si pentru tergiversarea adoptarii acesteia, il reprezinta si strategia de postaderare a formatiunii lui Theodor Stolojan, PLD, cel mai vehement critic al viziunii PNL privind obiectivele Romaniei ca nou stat al UE. Stolojan a declarat si public ca va lucra alaturi de PD la o strategie alternativa celei a PNL, insa democratii au evitat sa recunoasca acest lucru oficial. Stolojan a declarat dupa ce liberalii si-au publicat propria strategie de post-aderare ca singurul obiectiv strategic dupa aderare ar trebui sa fie atingerea unui standard de viata european si ca atingerea acestui obiectiv ar trebui sa se produca in maximum 30 de ani.

In ceea ce-i priveste pe democrati, acestia lucreaza de cateva luni la propria strategie, artizanii ei fiind presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, fostul vicepremier Gheorghe Pogea si fostul ministru al Integrarii Ene Dinga.

Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a declarat pentru NewsIn ca este posibil ca strategia postaderare a Romaniei sa fie adoptata de abia in luna martie si ca acest lucru se va intampla din mai multe cauze: fie pentru ca PNL si PD au strategii diferite ce vor trebui armonizate, fie pentru ca PD doreste sa-si testeze propriul model de strategie inainte de a fi prezentat liberalilor, lucru ce va dura cel putin o luna.

"Strategia postaderare a PD are la baza un model economic de simulari ce este un instrument important pentru a putea creiona lucrurile pe care le avem de facut si pentru a actiona. In luna urmatoare vom face simulari pe conturi nationale si de-abia apoi vom putea da mai multe detalii despre strategia noastra", a declarat Videanu. Acesta a evitat sa dea informatii concrete din strategia democratilor, insa a spus ca unul din obiectivele pe care PD va incerca sa le impuna este atingerea nivelului mediu de trai actual din UE de catre romani in intervalul 2018-2020. Videanu a mai precizat ca strategia PD porneste de la o analiza a deficitelor: cel de cont curent si al balantei comerciale, precum si datoria publica.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.