Recenta decizie a statului romanm de a retroceda familiei regale intreg domeniul Peles trezeste nemultumiri in sanul opozitiei

Senatorul PSD Antonie Iorgovan a declarat, ca retrocedarea de catre statul roman a Domeniului Peles catre familia regala, este "o escrocherie" si "o magarie" si ca in PSD vor exista consultari interne pentru a se stabili modalitatea de a contesta aceasta decizie Senatorul a aratat ca problema retrocedarii posesiunilor familiei de Hohenzollern nu este una noua. "Ea a facut obiectul unei legi speciale", a explicat Antonie Iorgovan, evitand insa sa comenteze faptul ca totul a plecat de la o ordonanta de urgenta emisa de guvernul Nastase pe care PSD a repudiat-o in momentul in care a ajuns in opozitie.

Senatorul a amintit ca la Curtea Constitutionala, acea lege speciala a fost respinsa. "Daca in Tara Romaneasca s-a incercat o solutie de catre un guvern si dupa aceea de Parlament, iar instanta in materie de constitutionalitate a spus 'pardon, nu pe aceasta formula>>, aceasta decizie e general obligatorie pentru orice solutie gasita de guvern" in directia retrocedarilor catre Casa Regala, a incercat sa lamureasca problema Antonie Iorgovan. Desi nu s-a stabilit inca o suma pe care statul o va plati ulterior pentru a rascumpara, dupa retrocedare, Castelul Peles si Foisorul, Iorgovan a este convins ca o mare parte din suma respectiva il reprezinta comisioane. "In astea 30.000.000. de euro sunt comisioane cat cuprinde" a spus el, fara sa se refere la faptul ca acceasi suma a fost fixata in urma unor negocieri dintre stat si rege in timpul guvernului Nastase.

De asemenea, deputatul PRM Lucian Bolcas a declarat, ieri, pentru NewsIn, ca partidul din care face parte nu este de acord cu restituirea Domeniului Peles catre Casa Regala deoarece trebuie facuta diferenta dintre averea personala a regelui si cea a statului. Lucian Bolcas a admis ca retrocedarea domeniului Peles catre Regele Mihai "nu este categoric o actiune nelegala", dar a sugerat faptul ca, in opinia sa, fostul suveran nu are dreptul la aceste bunuri. "Am constatat, pe baza studiilor istoricilor nostri, ca se face o grava confuzie intre averea personala si cea a statului", si-a explicat Bolcas punctul de vedere.

Deputatul a aratat ca, in actul de abdicare semnat de Regele Mihai se precizeaza clar ca acesta renunta la drepturile sale iar faptul ca abdicarea a fost fortata nu este relevant, deoarece, spune Bolcas, "nici o abdicare nu se face de bunavoie". Deputatul PRM a mai declarat ca partidul pe care il reprezinta va ataca decizia de retrocedare a Domeniului Peles prin "toate modalitatile legale". "Traim intr-o democratie si orice act poate fi atacat prin modalitatile legale", a conchis Lucian Bolcas.

Ministrul Culturii a declarat, pentru NewsIn, ca imobilele de pe domeniul Peles - care este numit oficial Domeniul Sinaia - vor fi restituite integral si in natura Regelui Mihai, "fara conditii", conform negocierilor finalizate deja intre Guvernul Romaniei si reprezentantii Casei Regale.

Regele va primi, practic, castelele Peles, Pelisor si Foisor, terenurile aferente, precum si doua vile de pe domeniu - "Ceramica" si "Stavilar", care, dupa cum a aratat ministrul Iorgulescu, au facut obiectul negocierilor dintre Ministerul Culturii si Casa Regala, celelalte imobile - cum sunt Casa Cavalerului sau Economatul, ca si ferma de vulpi sa faca obiectul negocierilor dintre RAPPS, care le administreaza, si rege. Contactat telefonic, avocatul Casei Regale, Adrian Vasiliu, a declarat pentru NewsIn ca s-a ajuns de mai multa vreme la un acord de principiu cu Ministerul Culturii pentru restituirea in natura a Domeniului Peles.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.