Romania in 2013. O tara de vis, daca strategia post aderare a guvernului va deveni realitate

Romania in 2013. O tara de vis, daca strategia post aderare a guvernului va deveni realitate. In viziunea executivului, Romania anului 2013 va fi "un stat cu un standard ridicat de dezvoltare si partener credibil in spatiul european". Romania ar trebui sa devina un stat european in adevaratul sens al cuvantului, iar cultura si traditiile un adevarat brand european.

Asa se prevede in "Strategia Guvernul Post-Aderare", realizata la sfarsitul anului trecut de catre cabinetul Tariceanu. Documentul insa, nu este unul final. Strategia post-aderare a Romaniei va fi supusa unei dezbateri publice, timp in care partidele politice si societatea civila sa aduca modificari. Deocamdata, conform Strategiei guvernului, pana in 2013 "se vor finaliza autostrazile deja contractate si variantele de ocolire, la profil de autostrada, ale oraselor cu trafic intens".

Vom avea si spitale performante, o educatie europeana, ca doar am devenit membri UE. Strategia mai promite si un brand romanesc si o justitie de invidiat. Dincolo de un limbaj de lemn, in care sunt folosite sintagme precum "convergenta cu UE", "mixul energetic" sau "disparitati de dezvoltare sociala si economica" exista obiective concrete adunate in cele 30 de pagini ale Strategiei.

Pentru ca drumurile romanesti lasa de dorit comparativ cu cele europene care au 4 benzi doar pe un sens, guvernul promite in Strategia post-aderare ca Romania va avea drumuri europene. Astfel, Strategia prevede imbunatatirea racordarii drumurilor nationale si europene la retelele de autostrazi si drumuri expres, si dezvoltarea retelelor regionale de acces la aeroporturile si porturile nationale sau regionale.

Autoritatile promit ca vor moderniza si transporturile feroviare si aeriene. Potrivit Strategiei post -aderare vor fi modernizate statiile de cale ferata, vor fi imbunatatite serviciile de transport feroviar si va creste siguranta feroviara "prin introducerea de reglementari privind monitorizarea indicatorilor de siguranta comuni, stabilirea obiectivelor si a metodelor de siguranta comune in cadrul UE".

Sanatate performanta

Daca ministrul sanatatii, liberalul Eugen Nicolaescu anunta ca va reduce numarul spitalelor de urgenta, in Strategia post aderare scrie cu totul altceva. in domeniul sanatatii publice, strategia prevede dezvoltarea infrastructurii de sanatate, iar prioritara va fi "dezvoltarea sistemului national de urgenta" prin constructia sau reabilitarea de spitale. Totodata, Romania se va ocupa si de imbunatatirea conditiilor din centrele unde sunt internati "bolnavii cu boli mintale".

Guvernul isi propune prin Strategia post -aderare sa dezvolte si domeniul sanatatii preventive in perioada 2007-2013.

Strategia post-aderare mai arata ca se va asigura "dezvoltarea asistentei medicale comunitare si a asistentei medicale primare, informarea si educarea populatiei cu privire la mijloacele de prevenire a bolilor cronice si depistarea precoce a bolilor cu impact major asupra starii de sanatate a populatiei".

Taranii se vor europeniza

Pana in 2013, taranii romani vor renunta la sapa si harlet si vor avea masini si utilaje speciale cu care vor practica o agricultura performanta. Strategia guvernului isi propune sa depaseasca problemele structurale actuale, respectiv slaba dotare cu masini si utilaje, faramitarea terenurilor agricole si sa creasca competitivitatea produselor romanesti.

Prin strategia post integrare, guvernul va sprijini "imbunatatirea calitatii procesarii, controlului si calitatii produselor alimentare prin respectarea regulilor minime de siguranta a alimentelor". Un alt obiectiv al Strategiei in domeniul agriculturii este imbunatatirea marketingului produselor agroalimentare si continuarea programelor pentru realizarea de centre de preluare-depozitare a produselor agricole.

Pana in 2013, Romania ar trebui sa aiba si sate modernizate la standarde europene. Guvernul va sprijini prin strategia post aderare dezvoltarea infrastructurii rurale (retelele de drumuri, retelele de comunicatii, servicii de sanatate, educatie, consultanta) si diversificarea serviciilor oferite catre populatia din mediul rural.

Invatamant european

Guvernul ne mai promite in Strategia post-aderare ca vom avea o educatie la standarde europene, ca invatamantul va fi adaptat la noile cerinte ale societatii si ale pietei fortei de munca.

In 2013 ar trebui sa avem un invatamant de calitate, la standarde europene.

Strategia mai promite si o reforma a educatiei prescolarilor, dar si campusuri si camine studentesti moderne.

Nici cercetarea nu a fost uitata de guvern. Daca pana acum cercetarea romaneasca era in declin iar guvernul nu avea bani, totul ar trebui sa se schimbe. Strategia executivului isi propune ca "obiectiv central al politicilor de cercetare-dezvoltare si inovare (CDI) in perioada post-aderare cresterea impactului lor in economie, in vederea asigurarii durabilitatii procesului de convergenta cu UE".

Politicile promovate de Romania vor urmari cresterea rolului cercetarii in sustinerea competitivitatii economice si crearea unei economii bazate pe cunoastere.

Brand-ul romanesc

Strategia post-aderare promite si crearea unui brand romanesc, ceea ce era oricum si pana acum un obiectiv al Agentiei de Strategii Guvernamentale, dar care nu a fost implinit. De aici incolo, Romania va fi promovata in plan extern pentru a face "ideea de Romania" prezenta si vizibila la nivelul UE. Prin strategia post aderare, executivul isi propune "identificarea avantajelor competitive ale Romaniei, precum si construirea unei imagini pozitive, bazata pe particularitatile nationale".

Vor fi promovate agricultura ecologica, industria IT, industria vinului, turismul (agro-turismul, turismul cultural, Delta Dunarii), industria textila si confectiile, produsele mestesugaresti traditionale si industria farmaceutica naturista. Se vor ocupa de crearea brand-ului romanesc institutiile statului, in special reprezentantele diplomatice si institutele culturale romane din strainatate. Ba chiar, in laboratoarele guvernului s-a decis sa fie implicati in crearea brand-ului de tara si investitorii privati si formatorii de opinie.

In 2013, coruptia ar trebui sa fie un vis urat

Combatera coruptiei este o prioritate a strategiei post aderare. Guvernul asigura si prin intermediul acestei strategii, ca lupta impotriva coruptiei este cel mai important obiectiv al politicilor penale romanesti.

In perioada 2007-2013 vor fi continuate reformele pentru prevenirea si combaterea coruptiei "prin perfectionarea si aplicarea riguroasa a cadrului normativ, prin stabilitate si coerenta legislativa si prin consolidarea institutionala a organismelor cu atributii decisive in domeniu".

Romanii nu vor mai fi sclavii birocratiei, strategia propunandu-si cresterea transparentei institutiilor publice.

Totodata, institutiile implicate in procesul de prevenire si combatere a coruptiei vor trebui sa colaboreze indeaproape cu cele ale Uniunii Europene pentru a asimila practicile europene.

Romania, stat ecologic

Pana in 2013 Romania va trebui sa reduca decalajele fata de statele membre ale UE, in ceea ce priveste dezvoltarea durabila si protectia mediului.

In strategia post aderare sunt prevazute cateva directii de actiune. Astfel, autoritatile se vor ocupa de promovarea investitiilor pentru realizarea masurilor si lucrarilor de protectie a mediului, dar si de protectia si imbunatatirea biodiversitatii si a patrimoniului natural prin sprijinirea managementului ariilor protejate.

Guvernarea informationala

Guvernul vrea ca societatea romaneasca sa devina una informationala. Strategia post aderare prevede cresterea gradului de accesibilitate a serviciilor de comunicatii electronice.

Romanii ar trebui ca pana in 2013 sa se familiarizeze si cu conceptul de e-guvernare. Asta inseamna ca pana in 2013 romanii vor putea avea acces la servicii publice oferite de administratie prin intermediul internetului.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.