Ieri, la Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB), s-a derulat episodul al doilea, din serialul "Calcarea pe bataturi, pentru obtinerea cardului european de sanatate". La sediul din str. Valter Maracineanu, programul de lucru este de luni pana joi, intre orele 13,30 si 17,30, iar vinerea nu se lucreaza cu publicul. Insa oamenii au venit si miercuri, si joi, cu noaptea in cap, pentru a fi siguri ca vor pune mana pe asigurarea medicala gratuita, necesara la viitoarea iesire din tara.

"Nu plec, dom’le, nicaieri!"

La coada, multi pensionari, cativa intre doua varste si doar doi-trei tineri. Toti, in mana buletinul si adeverenta de buni platitori la asigurarile de sanatate. Unii au copii in strainatate, altii se duc sa munceasca sau, pur si simplu, vor sa viziteze marile capitale. Un domn mai in varsta, care impingea ca pe vremuri la coada de la carne, era teribil de agitat: "Strangeti randul, ca se baga ala in fata!" L-am intrebat daca trebuie sa plece urgent, undeva. Raspunsul m-a lasat fara replica: "Nu plec, dom’le, nicaieri! Dar daca o sa vreu sa plec, e mai bine sa am de pe acum asigurarea!"

O doamna in varsta, imbracata modest, l-a privit dispretuitor si mi-a spus: "Eu nu ma grabesc sa ajung in fata. Sunt singura si nu ma asteapta nimeni acasa. Fata este plecata in Belgia de 3 ani, cu sotul ei si nu am apucat sa o vad de atunci. Acum m-au invitat, sa stau la ei cateva saptamani".

Un alt tip agitat s-a asezat la coada. Ridicat pe varfuri, isi lungea gatul sa numere persoanele din fata. Grabit, s-a uitat la ceas, apoi a plecat bombanind: "Nici la carne parca nu era coada ca asta, pe timpul lui Ceausescu! Ce-o fi atata inghesuiala pentru niste carduri europene?".

Certificat provizoriu, in loc de card

Din pacate, mult trambitatul card nu exista! In locul lui, solicitantii primesc un certificat provizoriu, care substituie pentru o perioada cardul. Cristina Calinoiu, purtatorul de cuvant al CASMB: "Printre solicitanti umbla zvonul, cum ca nu pot iesi din tara, fara aceste carduri de sanatate, cu toate ca am explicat oamenilor ca nu le putem elibera, fara sa primim mai intai datele codului de la Bruxelles, care reprezinta datele de identificare a tarii, iar acest lucru nu s-a intamplat inca".

Se poate pleca si cu asigurare privata

Persoanele care nu au timp sa astepte eliberarea adeverintei sau nu au dreptul, pentru ca angajatorul nu a platit contributia, pot pleca in tarile Uniunii Europene cu asigurare medicala privata. La CASMB am aflat ca ca nu este obligatorie procurarea cardului, pentru ca acest document constituie o alternativa mai ieftina, oferita de stat, valabila numai in clinicile publice din Uniunea Europeana. Singura problema este ca asigurarile private de sanatate - care se obtin pe loc - costa mai multi bani, intre 120 si 600 lei noi, in functie de firma de asigurare, de varsta, de durata calatoriei si de pachetul de servicii acoperite de asigurator.

Acte necesare

Va reamintim ca cererea tip pentru eliberarea cardului de sanatate trebuie insotita de o copie dupa actul de identitate si acte care sa ateste calitatea de asigurat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate. Documentul confera dreptul la prestatii medicale doar pentru sederi temporare pe teritoriul unui stat membru al UE, dar nu mai mult de sase luni. Dupa acest interval de timp, se solicita un nou card.

Asistenta medicala se acorda in conditiile stabilite de sistemul public de sanatate al tarii respective, numai pentru problemele care apar in timpul sejurului. Costul unui card este de aproximativ 2,2 lei. In schimb, fituica se acorda gratuit, numai titularului sau persoanei imputernicite prin procura autentificata la notariat. Termen de eliberare - 5 zile.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.