Trimiterea in judecata a lui Adrian Costea in Franta readuce in atentie modul in care au fost musamalizate in tara afacerile afiselor electorale ale lui Iliescu si ale volumului “Eterna si fascinanta Romanie”

Daca procurorii francezi au terminat ancheta in ceea ce il priveste pe omul de afaceri Adrian Costea, fost consilier al lui Ion Iliescu, acuzat de deturnare de fonduri in finantarea campaniilor electorale din 1992 si 1996, investigatiile omologilor lor romani au fost intrerupte in anul 2001. AFP a transmis recent ca magistratii francezi tocmai i-au trimis in judecata pe Costea si pe Gheorghe Pascu, fost trezorier al campaniei prezidentiale din anul 1996.

Ancheta francezilor s-a desfasurat paralel cu cea a romanilor, incepind cu anul 1998. Insa a fost sistata in 2000, la scurt timp dupa cistigarea alegerilor de catre PDSR. Cum? Cei doi procurori ai Parchetului General care se ocupau de caz, Ovidiu Budusan si Doru Dobocan, au fost discreditati de superiorii lor. Investigatiile lor ajunsesera in punctul in care, prin intermediul unei comisii rogatorii, urmau sa faca schimb de informatii cu omologii francezi, care stabilisera ca firele afacerii "Costea" duceau la inalti demnitari romani.

Numele vehiculate in presa vremii erau cele ale lui Octav Cozminca, Viorel Hrebenciuc, Adrian Nastase, Teodor Melescanu, Iosif Boda. Budusan si Dobocan au apucat sa transmita in Franta documentele solicitate de omologii lor si urmau sa primeasca in schimb alte dovezi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.