Romania va avea 30 miliarde de euro greu de cheltuit

Grea sarcina. Romania va primi bani si va trebui sa-i cheltuiasca. Astfel, tara noastra beneficiaza de cateva zile de fonduri structurale de circa 28-30 miliarde de euro din partea Uniunii Europene incepand cu acest an pana in 2013. Raportand suma la cele sapte zile ale saptamanii, vor trebui cheltuiti zilnic 8,5 milioane de euro. Insa acesti bani au destinatii precise. Aceste fonduri vor trebui gestionate eficient si trebuie sa ajunga acolo unde este nevoie pentru dezvoltare, altfel, exista pericolul pierderii lor.

Chiar daca banii nu vor fi atrasi in proiecte in tara, fiecare contribuabil va cotiza pentru suma cu care Romania va contribui la bugetul UE. Fondurile structurale ale Uniunii sunt gestionate de catre Comisia Europeana si au ca destinatie finantarea masurilor de ajutor structural la nivel comunitar, in scopul promovarii regiunilor cu intarzieri in dezvoltare, reconversia zonelor afectate de declin industrial, combaterea somajului de lunga durata, insertia profesionala a tinerilor sau promovarea dezvoltarii rurale.

4 tipuri de fonduri structurale

Exista 4 tipuri de fonduri structurale, fiecare dintre acestea acoperind un domeniu tematic bine specificat. Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDER) sprijina crearea de infrastructuri, investitiile destinate ocuparii fortei de munca, proiectele de dezvoltare locala si asistenta intreprinderilor mici. Fondul Social European (FSE) este menit sa promoveze reintegrarea pe piata fortei de munca a somerilor si a grupurilor defavorizate, in special prin finantarea sistemelor de instruire si a sistemelor de asistenta la angajare. Instrumentul Financiar de Orientare a Pescuitului (IFOP) contribuie la adaptarea si modernizarea acestui sector. Sectiunea "Orientare" a Fondului European de Orientare si Garantare Agricola (FEOGA) finanteaza masuri in vederea dezvoltarii rurale si ofera sprijin agricultorilor, in special in regiunile ramase in urma.

14 domenii finantabile

Din totalul bugetului alocat Romaniei, agriculturii si dezvoltarii rurale ii sunt destinate peste 11 miliarde euro, instrumentelor structurale, 17 miliarde euro.
In ce priveste domeniile care pot atrage finantarile UE, acestea sunt in numar de 14, respectiv cercetare si dezvoltare tehnologica; informatizarea societatii; transport; energie; protectia mediului si prevenirea riscului; turism; cultura; regenerare urbana si rurala; suport pentru companii si antreprenori; acces la locuri de munca stabile; incluziune sociala pentru persoane defavorizate; dezvoltarea capitalului uman; investitii in infrastructura sociala, inclusiv cea de sanatate si educatie; precum si promovarea dezvoltarii parteneriatului.

MFP - gestionarul

Conform estimarilor realizate, Romania ar putea recupera pana in anul 2013 circa 10 puncte procentuale din decalajul general fata de UE, ajungand la 41 la suta din media UE. Obiectivul global se sprijina pe trei obiective specifice, respectiv cresterea competitivitatii pe termen lung a economiei romanesti, dezvoltarea la standarde europene a infrastructurii de baza, precum si perfectionarea si utilizarea mai eficienta a capitalului uman autohton.
Coordonatorul autoritatilor de management care vor gestiona fondurile structurale este Ministerul Finantelor Publice, iar programele operationale vor avea mai multe organisme de management.

Primul dintre acestea ar fi Ministerul Economiei si Comertului, urmat de Ministerul Transporturilor, Ministerul Mediului, al Muncii, Ministerul Agriculturii, Ministerul Integrarii Europene, Ministerul Finantelor Publice, Administratia Publica si Ministerul Integrarii Europene.

"Bani pentru proiecte, nu proiecte pentru bani"

Reamintim ca banii structurali nu vor intra in buzunarul oricui. "Potentialii beneficiari nu trebuie sa uite - cautam bani pentru proiecte, si nu proiecte pentru bani", a spus Aura Raducu, coordonatorul Programelor de Dezvoltare Regionala din Delegatia Comisiei Europene.

"Fondurile comunitare pe care Romania le va primi in perioada 2007-2013 reprezinta oportunitati pentru dezvoltare, dar si riscuri", a declarat Adrian Ciocanea, secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene. "Oportunitatile sunt reale pentru cei care vor intelege destinatia acestor fonduri si vor avea un comportament activ in identificarea de parteneri. Riscurile ii privesc, in special, pe cei care considera ca o cota semnificativa de piata sau talia companiei le pot oferi avantaje suficiente in competitia finantarii. Scopul nostru comun este de a sustine cat mai multe proiecte pentru Romania", a adaugat Ciocanea. "Uniunea Europeana ne da, dar nu ne baga in traista", a spus ministrul Integrarii, Anca Boagiu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.