Cele doua institutii s-au conformat astfel unei cereri a presedintelui Traian Basescu - oficializata ulterior printr-o decizie a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Decizia in cauza prevedea ca predarea completa a dosarelor fostei securitati catre Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii sa fie finalizata pina la sfirsitul acestui an. Singura institutie care nu a anuntat inca oficial finalizarea acestei actiuni este Serviciul de Informatii Externe.

Serviciul Roman de Informatii a anuntat ca a transmis catre CNSAS aproape un milion sase sute de dosare - atat din arhiva centrala a institutiei, cat si din cele 40 de arhive judetene ale SRI. De asemenea, au fost predate in jur de un milion patru sute de fise de evidenta din cartoteca Securitatii, precum si evidenta electronica a dosarelor.

Au ramas insa in continuare in custodia SRI aproximativ 75 de mii de dosare. Potrivit unui comunicat emis de SRI, acestea ar privi, in principal, "problematicile de contraspionaj si terorism".

Legea prevede ca CNSAS are acces la aceste dosare prin Comisia Mixta - formata atat din reprezentanti ai SRI, cat si din membri ai CNSAS.
Si Ministerul Apararii a anuntat ca a incheiat joi transferul arhivei fostei Directii a patra a Securitatii. Este vorba de peste 22 de mii de dosare. De asemenea, potrivit unei stiri Mediafax, si Serviciul de Informatii Externe ar fi finalizat acest proces.

Presedintele Traian Basescu a anuntat, intr-un interviu difuzat luni, ca in perioada 28 - 29 decembrie va verifica stadiul predarii arhivelor catre CNSAS.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.