Consulatul Romåniei din Liban se adauga pe lunga lista a autoritatilor care, iin ultimii ani, l-au ajutat pe sirian

Ministerul Afacerilor Externe a declansat verificari interne pentru a stabili daca reprezentantul diplomatic al Romåniei la Beirut este implicat iin obtinerea de catre Omar Hayssam a stampilei Consulatului Romaniei din capitala Libanului folosite pe declaratia notariala prezentata de Adela Omar, la frontiera tarii noastre, pentru a iesi cu cei sapte copii.

Ancheta interna de la MAE a fost declansata iin urma cererii formulate de Politia de Frontiera. Documentul, prin care sirianul isi dadea acordul ca fiii sai sa poata pleca din tara, avea aplicate stampile autentice ale Ministerului de Justitie si de Externe din Liban, precum si o stampila a reprezentantei diplomatice a Romaniei de la Beirut

Ancheta de la MAE trebuie sa stabileasca cine este vinovat de faptul ca Omar Hayssam a obtinut aceasta stampila aplicata pe actele iintocmite la un notar din Liban. Initial, MAE, prin vocea purtatorului de cuvånt, nu a avut nici un fel de explicatie, pentru ca, ulterior, sa revina si sa precizeze: "Facem verificari in MAE, in legatura cu speta respectiva. Pe noi ne intereseaza ceea ce a facut consulul nostru". Intrebat cum a fost posibil ca stampila Consulatului sa fie pusa pe documentele prezentate de sotia lui Hayssam politistilor de frontiera, consulul Mihai Iancu a explicat ca - potrivit legii libaneze - ambasada a autentificat "stampila si semnatura Ministerului Afacerilor Externe libanez"

Cert este ca legislatia consulara a fost calcata iin picioare. Conform legii iin materie, Omar Hayssam nu s-a prezentat personal la Consulat. Apoi procura continea precizari neconforme cu legea. In afara unei erori materiale care tinea de numarul unei legi inexistente, continutul procurei era neconform cu siguranta nationala prin faptul ca mandatarul Hayssam era urmarit international pentru acte legate de terorism si sustragere de la judecata. Ca atare, supralegalizarea acestei procure trebuia, din start, sa nu fie realizata.

Pe de alta parte, conform legislatiei iin materie, autentificarea procurilor si supralegalizarea acestora de catre ambasadele si consulatele Romåniei sunt supuse taxelor consulare. A platit Hayssam? Motivele pentru care consulul Iancu a pus stampila pe acest act nu sunt cunoscute, dar el este cadoul de Mos Craciun


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.