Statul roman isi mentine actionariatul majoritar la CEC, care trebuie sa ramana o banca accesibila tuturor, si nu mai intentioneaza sa vanda pachetul majoritar, ci doar o mica parte, a declarat pentru Radio Romania Actualitati, premierul Calin Popescu Tariceanu

"Daca peste cativa ani va exista o oferta tentanta, vom putea sa vindem o mica parte din CEC, pastrand in continuare majoritatea in cadrul actionariatului... pentru perioada urmatoare, obiectivele importante pe care le asimilez CEC-ului sunt sa devina o banca solida, performanta, cu servicii moderne, dar accesibila fiecarui roman", a afirmat primul ministru.

Tariceanu a explicat, din nou, motivele care au stat la baza deciziei guvernului de a opri procesul de privatizare a CEC prin refuzul singurei oferte, de 560 milioane euro, depusa de National Bank of Greece, pe 22 decembrie. "Am hotarat oprirea procesului tinand cont de aceste considerente: de o oferta care era sub nivelul pe care noi l-am asteptat, iar, pe de alta parte, de necesitatea de a avea in continuare in Romania o banca accesibila fiecarui roman", a declarat premierul.

Potrivit lui Tariceanu, perceptia publica este favorabila CEC, mai ales in randul persoanelor cu venituri mici sau mai increzatoare in administratia de stat. "Stiu ca exista si sentimentul public ca o banca de stat este poate mai sigura, n-as putea sa spun ca bancile private nu sunt sigure, dar, sigur ca, daca un cetatean are acest sentiment, eu nu i-l pot contrazice si, intr-adevar, toate depunerile la CEC sunt garantate de stat", a mai mentionat primul ministru, potrivit NewsIn.

In privinta planurilor pe care guvernul le are pentru CEC, Tariceanu a spus doar ca singura banca ramasa in patrimoniul statului trebuie sa devina mai performanta. "Vreau sa ramana totusi, o banca populara, asa cum a fost de la inceput CEC, accesibila tuturor, indiferent de nivelul social si de nivelul de venituri si la care sa-si poata duce economiile sau eventual sa profite de anumite servicii bancare, ca de la oricare alta banca" a intarit Tariceanu.

Statul a primit o singura oferta pentru CEC, pe 22 decembrie, desi au existat doi competitori in faza finala: NBG si OTP Bank Ungaria. Insa, OTP Bank s-a retras, in ultimul moment, si nu a mai depus oferta financiara imbunatatita. Statul roman, reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice, a scos la vanzare pachetul majoritar de 69,9% din actiunile CEC.

Potrivit strategiei de privatizare, contravaloarea a 9,9% din pachetul scos la vanzare urma sa fie transferata Fondului Proprietatea, iar alte 5% din actiuni sa fie vandute fostilor si actualilor angajati ai CEC. Statul mai intentiona sa tranzactioneze restul de actiuni pe piata de capital.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.