Ipoteza ca Omar Hayssam s-ar afla in Liban este confirmata si de fratele acestuia, Mukles Hayssam, care a declarat ca Omar s-a operat, la mijlocul lunii noiembrie, in Beirut.

Cei sapte copii ai lui Omar Hayssam si sotia acestuia au incercat, miercuri dimineata, sa paraseasca Romania cu o cursa a companiei Turkis Airline, insa au fost opriti de politistii de frontiera intrucat nu indeplineau conditiile impuse de le-gislatia actuala pentru a calatori.

Potrivit unor surse ce au dorit sa-si pastreze anonimatul, cei sapte copii ai lui Omar Hayssam si sotia acestuia s-au prezentat miercuri dimineata, in jurul orei 9.00, la Aeroportul Baneasa cu intentia de a calatori in Turcia, la Istambul. La controlul efectuat, politistii de frontiera au considerat ca documentele de calatorie, mai precis declaratiile notariale obligatorii pentru copiii care calatoresc cu un singur parinte, nu erau conforme cu legislatia actuala, astfel ca nu li s-a permis iesirea din tara. Este pentru a doua oara cand copiilor lui Hayssam nu li se permite iesirea din Romania.

Pe data de 4 august 2006, in jurul orei 03.00, prin Punctul de Trecere a Frontierei Aeroport Bucuresti - Henri Coanda, au incercat sa iasa din Romania, cu o cursa aeriana in directia Damasc, minorii O.C.K., in varsta de 14 ani, si O.C.K., de 16 ani, ambii cetateni romani, copiii cetateanului Omar Khaleb Hayssam, aflat sub efectul unui mandat de urmarire internationala.

Cei doi minori erau insotiti de mama lor, Omar Adela, care nu intentiona sa paraseasca tara. Cu ocazia efectuarii formalitatilor specifice, politistii de frontiera au constatat ca cei doi minori nu indeplineau conditiile legale pentru a calatori in strainatate, conform Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate". Acest act normativ prevede ca minorii pot calatori in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali.

De asemenea, organele politiei de frontiera permit iesirea din tara a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora, in urmatoarele cazuri: "minorului care este titular al unui pasaport individual si calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu aceasta numai daca persoana insotitoare prezinta o declaratie a ambilor parinti sau, dupa caz, a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului legal, care sa cuprinda acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective de catre minor, la statul sau statele de destinatie, la perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria, precum si datele de identitate ale insotitorului respectiv" (articolul 30, alinea-tul 1, litera d).

Politistii de frontiera au stabilit cu privire la declaratiile notariale prezentate ca cea prin care era exprimat acordul mamei corespunde prevederilor legale, in timp ce declaratia prin care era exprimat acordul tatalui, data in 14 iunie 2006, nu putea fi luata in conside-rare din urmatoarele motive - nu era precizata persoana care urma sa ii insoteasca pe cei doi minori si nu prevedea statul in care cei doi minori urmeaza sa se deplaseze.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.