Michael Chernoy, cel banuit ca s-ar afla in spatele achizitiei rafinariei din Onesti, este suspectat de FBI ca ar fi spalat bani in Rusia

Autoritatile romane investigheaza afacerea RAFO in care o fundatie cu sediul in Austria, cu presupuse legaturi cu controversatul om de afaceri de origine ucraineana Michael Chernoy, incearca sa cumpere a treia rafinarie ca marime din Romania, scrie cotidianul britanic "Financial Times".

Chernoy, cetatean israelian, este bine-cunoscut pentru implicarea sa in "razboaiele aluminiului" din Rusia anilor ‘90 si a fost cercetat in mai multe tari pentru spalare de bani, frauda si delapidare.
Cazul subliniaza interesul companiilor rusesti si al celor care au legaturi cu acestea pentru sud-estul Europei, in special in sectorul energetic.

In august, Calder-A, o companie olandeza apartinand PMG, a decis cumpararea Balkan Petroleum pentru suma de 60 milioane de euro de la proprietarii sai romani. Desi sustin ca nu au dovezi clare, unii oficiali romani sunt convinsi ca Chernoy se afla in spatele incercarii de preluare a RAFO Onesti.

Chernoy a precizat ca s-a interesat de RAFO in 2005 si ca a cumparat o parte din datoriile RAFO, dar a spus ca si-a pierdut interesul si a vandut datoriile lui Goldovsky.

Guvernul de la Bucuresti urmeaza sa ia o decizie in privinta ofertei lui Goldovsky pentru RAFO. Un reprezentant al AVAS a declarat pentru FT ca autoritatea pe care o reprezinta asteapta inca informatiile despre PMG privind structura actionariatului fundatiei, conturile si sursele de finantare.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.