Cei doi intelectuali au fost ridicati, la Revolutie, de militieni si dusi la Jilava pentru a fi lichidati

Ministrul economiei si comertului, Varujan Vosganian, si directorul Institutului Cultural Roman, Horia Roman Patapievici, au "petrecut" impreuna, in urma cu exact 17 ani, Revolutia din Bucuresti. Fara sa stie unul de celalalt, cei doi au trait momente aproape identice. Pana sa ajunga in camerele de tortura ale Penitenciarului Jilava, din apropierea Bucurestiului, Vosganian a fost batut cu bastoanele, iar Patapievici a fost la un pas de moarte si a fost amenintat cu arma de un militian.

"Era drumul acela in bezna, pe Victoria Socialismului, spre Casa Diavolului (parlamentului - n.r.) si credeam ca ne duc in camp sa ne impuste. Era ca un drum spre nicaieri, exact ca strabaterea Stixului", rememoreaza Patapievici drumul spre Jilava. Patapievici si Vosganian au ramas la Jilava pana la mijlocul zilei de 22 decembrie, cand fuga dictatorului i-a scapat de lichidare.

Celula de la Jilava, adapostul lui Vosganian si Patapievici la Revolutie

Batuti, amenintati cu moartea si aruncati in camerele de tortura ale Penitenciarului Jilava, cei doi povestesc despre "momentul decembrie 89". 21 decembrie 1989. Doi tineri pierduti in demonstratiile de strada. 21 decembrie 2006. Doua personalitati ale Romaniei in prag de integrare in Uniunea Europeana. Este vorba despre Varujan Vosganian, ministrul economiei si comertului, si Horia Roman Patapievici, directorul Institutului Cultural Roman, care, in urma cu exact 17 ani, au "petrecut" impreuna Revolutia din Bucuresti.

Fara sa stie unul de celalalt, cei doi au trait momente aproape identice in locuri comune: impuscaturi, moarte, arestare, incarcerare, centrul Capitalei, Jilava. Acum, la 17 ani de la acel decembrie insangerat, Vosganian a fost linsat public pe motiv ca ar fi colaborat cu organele Securitatii comuniste, in ciuda repetatelor verdicte de necolaborare emise de CNSAS, iar cel de-al doilea a fost facut "limbric" si "derbedeu" de Vadim Tudor in plenul parlamentului.

Unul - arestat, altul - martor

Actualul ministru al economiei si comertului, Varujan Vosganian, a ajuns in mijlocul evenimentelor dupa ce a plecat de la locul de munca de pe platforma industriala Rahova cand a auzit la radio ce se intampla in Bucuresti.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.