Olli Rehn avertizeaza Romania ca UE va continua monitorizarea la capitolul justitie

Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a avertizat Romania, ca Uniunea Europeana va continua monitorizarea la capitolul justitie, unul din punctele care ar putea atrage activarea clauzei de salvgardare fiind legat de infiintarea Agentiei Nationale de Integritate. Conformarea Agentiei Nationale de Integritate este unul din cele patru puncte ale reformei justitiei si lupta impotriva coruptiei pe care Comisia Europeana le va urmari si dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Sosit la Bucuresti pentru a participa la o reuniune a tarilor din Balcani, Rehn a adaugat ca acesta este unul din cele patru puncte ale reformei justitiei si luptei impotriva coruptiei pe care Comisia Europeana le va urmari si dupa aderarea Romaniei la UE. Rehn a atentionat intr-un interviu acordat BBC, ca in cazul de neconformare a ANI la standardele europene, Romania ar putea fi exclusa din anumite aspecte ale cooperarii judiciare. in privinta infiintarii ANI, varianta adoptata de Camera Deputatilor a fost descrisa de ministrul justitiei, Monica Macovei, drept inutila. "Este una dintre deciziile cheie pe care le vom urmari de la inceputul anului viitor", a spus Rehn, referindu-se la crearea acestei structuri.

Din nou clauza de salvgardare

"Vom raporta Consiliului de Ministri, deci tarilor membre, iar daca agentia nu e in conformitate cu standardele europene, am putea activa clauza de salvgardare, care ar limita cooperarea judecatorilor si politistilor romani cu colegii lor din restul UE", a precizat comisarul european pentru extindere, exprimandu-si speranta ca autoritatile vor rezolva singure aceste probleme. "E o posibilitate, dar nu vreau sa ma gandesc la cel mai rau caz. As prefera ca Romania sa-si rezolve singura problemele, si sa se asigure ca ANI are toate mijloacele necesare pentru a combate coruptia la standardele europene", a adaugat Olli Rehn. ANI ar urma sa verifice averile, incompatibilitatile si eventualele conflicte de interese si va trebui sa ia decizii obligatorii, pe baza carora sa poata fi adoptate sanctiuni.

Coruptia la nivel inalt

Celalalte trei obliective stabilite saptamana trecuta, de Comisia Europeana, pe baza carora vor fi analizate performantele Romaniei se refera la Consiliul Superior al Magistraturii, continuarea anchetelor privind acuzatiile de coruptie la nivel inalt si lupta impotriva coruptiei in administratia locala.

Romania va trebui sa faca o informare - privind toate cele patru puncte - pana la sfarsitul lunii martie. Pe baza informarii, Comisia Europeana va face un prim raport statelor membre in luna iunie. Ulterior, Comisia va raporta la fiecare sase luni, pana cand toate chestiunile vor fi rezolvate. intre timp, comisarul Rehn a discutat infiintarea ANI cu guvernul si partidele parlamentare. "Suntem consultati si monitorizam detaliile deciziei de infiintare a ANI. Vom vedea daca e nevoie sa incurajam Romania sa ajunga la un rezultat mai bun", a spus Olli Rehn. Potrivit acestuia, ANI este un element cheie in instrumentarul luptei impotriva coruptiei. "Depinde de Romania si de Bulgaria daca aceste clauze de salvgardare vor constitui capitole majore sau doar note de subsol in istoria lor", a mai adaugat comisarul european pentru extindere.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.