Anumite modificari survenite in noul Cod Penal cu privire stricta la jurnalisti a pus pe jar mass media din Romania, modificari care, potrivit ministrului Justitiei Monica Macovei, sunt totusi incluse intr-o prima varianta, provizorie, de lucru la acest document si nici domnia sa nu este de acord cu unele prevederi. La randul sau, presedintele Clubului Roman de Presa ne-a declarat ca ministrul Macovei a acceptat toate sugestiile facute de membrii Consiliului, urmand ca sa fie elaborata o noua forma a acestui Cod Penal, in privinta capitolului referitor la jurnalisti.

Monica Macovei: "Nu sunt de acord cu unele modificari"

Purtatorul de cuvant al ministrului Monica Macovei, Marilena Constantinescu, ne-a reamintit ca totusi proiectul Codului Penal a fost redactat intr-o prima varianta de lucru de catre comisia de elaborare din cadrul Ministerului Justitiei si a fost transmis pentru consultare si dezbatere tuturor instantelor si parchetelor. "La intalnirea care a avut loc intre doamna ministru si membrii Clubului Roman de Presa, domnia sa a fost intr-un fel de contradictie cu reprezentantii comisiei". "Acum il vad si eu pentru prima oara si nu sunt de acord cu unele modificari", a spus Macovei. "Iar ceea ce a aparut in presa este depasit ca forma si continut", a mai adaugat purtatorul de cuvant.

Noul proiect de Cod Penal prevede ca oricine inregistreaza sau difuzeaza imagini, sunete, convorbiri de pe proprietate privata poate face inchisoare de la doi la sapte ani. De asemenea, si dezvaluirile de probe, inscrisuri, imagini sau inregistrari dintr-o cauza penala de catre un martor sau de alta persoana care a luat la cunostinta despre aceste lucruri se pedepsesc potrivit articolelor aparute in presa cu inchisoare de la trei luni la un an sau cu amenda penala.

Cristian Tudor Popescu: "Exista o deschidere din partea doamnei Macovei"

Reprezentantii CRP au ridicat si ei aceste probleme cu privire la unele articole care ingradesc libertatea de exprimare, "stoparea jurnalistilor din anchete de interes public", potrivit presedintelui CRP, Cristian Tudor Popescu, acestia primind promisiunea din partea ministrului Macovei ca se va tine cont de propunerile jurnalistilor si ca vor aduce modificari proiectului noului Cod Penal. "Exista o deschidere din partea doamnei Macovei si a Ministerului Justitiei pentru consultarea societatii civile si in speta a organizatiilor de presa in legatura cu acele articole din noul Cod Penal care pot aduce atingere activitatii jurnalistului", ne-a declarat presedintele CRP, Cristian Tudor Popescu.

Domnia sa a mai adaugat ca toate sugestiile au fost acceptate de ministrul Macovei, urmand ca sa fie elaborata o noua forma a acestui Cod Penal. Membrii Consiliului au atras atentia asupra posibi-litatilor de interpretare abuziva a legii in defavoarea jurnalistilor.
In concluzie, Ministerul Justitiei si Consiliul de Onoare al CRP au decis sa continue consultarile pana la forma finala a proiectului.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.