16 dosare penale pentru fosta conducere. Ilegalitatile au cuprins si regionala Timisoara. Zeci de firme, imbogatite peste noapte

Jaful patronat de Mihai Necolaiciuc la Compania Nationala de Cai Ferate Romane (CNCFR) depaseste orice imaginatie. In acest an, ilegalitatile comise de fostul director general si unii din subalternii sai au iesit, rand pe rand, la iveala, pagubele inregistrate punandu-i chiar si pe anchetatori in imposibilitatea de a le contabiliza. Necolaiciuc si complicii sai fac, deja, obiectul a 16 dosare penale.

Saptamana trecuta, au aparut alte surprize la Regionala CF Timisoara. Este vorba despre o serie de achizitii paguboase. La nivelul anului 2002, 15 angajati din vestul tarii au reusit sa puna pe picioare o afacere infloritoare.

Acestia n-au ezitat sa cumpere, la preturi exorbitante, diverse materiale si obiecte. Anchetatorii ne-au precizat ca pe langa prize, intrerupatoare si cizme de cauciuc s-au cumparat si manusi. 115.000 lei vechi costa o pereche, in conditiile in care pretul de piata era de 42.046 lei. La fel s-a procedat si cu cateva mii de panze de bomfaier.

De la 6.500 lei, fosta conducere de la Timisoara a platit 17.000 lei. La capitolul discuri abrazive, lucrurile au fost, de-a dreptul, explozive ! De la 15.537 pret de piata, s-au platit 115.000.000 lei. Intrerupatoarele au costat 4,2 milioane bucata, iar pentru prize s-au platit, fara nici o retinere, 5,8 milioane lei.

Ca urmare a extinderii cercetarilor privind toate aceste achizitii de materiale, in care se regasesc manusi, electrozi, discuri abrazive etc., efectuate de Regionala CF Timisoara, s-a descoperit un prejudiciu de aproximativ 180 miliarde lei vechi. In perioada anilor 2002-2003, 19 societati comerciale, multe dintre ele inregistrate in Bucuresti, dar si din Arges si Resita, au primit in conturi sume consistente.

Gruparea lui Radulescu

Potrivit anchetatorilor, angajatii regionalei implicati in aceste afaceri nu au respectat prevederile OG 60/2001, privind achizitiile publice si HG 461/2001, fapt ce a dus la efectuarea de aprovizionari la preturi mai mari decat cele practicate pe piata, situate intre 116% si 3.200%.

"Avand in vedere faptul ca verificarile sunt in faza de acte premergatoare, cercetarile continua sub aspectul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala, fals intelectual, abuz in serviciu si neglijenta in serviciu, fapte comise de 12 angajati CFR (din care trei cu functii de conducere) cat si cu privire la administratorii celor 19 societati care au livrat marfurile, fiind vizata provenienta si modul de inregistrare-declarare a veniturilor obtinute", se precizeaza intr-un comunicat IGPR. Surse autorizate sustin ca ilegalitatile au fost savarsite de gruparea condusa de Constantin Radulescu, fostul sef al Serviciului Aprovizionare de la Regionala CF Timisoara.

Anul trecut, acesta, alaturi de alte 11 persoane, a fost acuzat ca, in perioada ianuarie 2002 - martie 2003, a participat la efectuarea de achizitii publice pentru Regionala CF Timisoara, constand in produse petroliere, tabla, cabluri electrice, piese pentru sudura, contactori, de la patru societati comerciale (Myrynes SRL, Euro Evrialy SRL, Metalnef Industrial SA si Metalrom Industrial SA), cu nerespectarea procedurilor legale privind achizitiile publice si la preturi supraevaluate.

9 sefi, anchetati de DNA

Directia de Investigare a Fraudelor din Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) a declinat la data de 24 februarie a.c., in favoarea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), dosarul penal cu privire la fosta conducere a Companiei Nationale de Cai Ferate.

Politistii spun ca 9 persoane cu functii sus-puse sunt suspectate ca, in perioada 2002 - 2003, au angajat in mod abuziv cheltuieli care nu erau prevazute in bugetul unitatii. Anchetatorii ne-au declarat ca s-au efectuat achizitii de materiale care nu erau necesare desfasurarii activitatii, fiind emise comenzi pentru produse care nu au facut obiectul vreunei proceduri legale de licitatie sau in baza unor analize a cererilor oferta (peste pragurile legale prevazute de OUG 60/2001 privind achizitiile publice).

In urma controlului financiar si de gestiune, efectuat impreuna cu specialisti din cadrul Directiei Audit Public Intern si Control, au fost constatate plusuri in gestiuni in valoare totala de 96,3 miliarde lei si minusuri in gestiuni in valoare totala de 65 miliarde lei, care nu pot fi compensate datorita naturii lor. Pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor si a modului in care s-au derulat operatiunile economice in cauza, politistii au continuat verificarile de specialitate, atat la CNCF si, prin Garda Financiara, la 80 de societati comerciale furnizoare.

"Prin identificarea preturilor de piata la momentul realizarii achizitiilor pentru aceste produse s-a constatat ca unitatea a fost prejudiciata cu peste 299,5 miliarde lei", a precizat, ieri, IGPR.

Mihai Necolaiciuc, fost director general, Mihai Misir, fost director comercial, Viorica Olaeru, fost director economic, Alexandru Nicolae si Dragos Vladut, ambii fosti sefi la Serviciul aprovizionare, precum si Alina Unguroiu, fost director economic, Octavian Costea, fost jurisconsult si membru al Comisiei de Licitatie, Maria Matei, fost director economic, si Florentina Ghechi, fost membru al Comisiei de Licitatie, au fost dati pe mana procurorilor anticoruptie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.