Traian Basescu a plins din nou ieri cu ocazia intrarii in UE. „Cotidianul“ a apelat la psihologi pentru a explica lacrimile presedintelui

Basescu a lacrimat la Bruxelles, cind a anuntat consfintirea statutului de membri UE pentru Romania si Bulgaria de catre Consiliul European. Retragerea lui Stolojan, Holocaustul, familiile marinarilor si soldatul mort din Afganistan au constituit alte momente in care presedintele a dat drumul la lacrimi de fata cu presa. Specialistii in psihologie contactati de "Cotidianul" sint de parere ca plinsul, natural sau premeditat, i-a adus lui Traian Basescu o mare priza la public si succes electoral.

Lacrimile il delimiteaza de opozitie

"Basescu plinge natural, pentru ca are un temperament sangvinic. Conform acestui temperament, a plinge inseamna a te enerva. Sangvinicii reactioneaza afectiv repede si nu tin in ei supararea. La fel ca ei, presedintele are o emotionalitate care se descarca. Ni se pare stranie, pentru ca in cultura noastra nu este obisnuit ca barbatii sa plinga", spune psihologul Bogdan Lucaciu. "Presedintele obtine astfel capital politic, pentru ca foarte putini dintre politicienii romani au deschis latura emotionala. Iliescu avea discursul de tipul 'sarac si cinstit>> prin care cistiga simpatia oamenilor. Faptul ca plinge il delimiteaza pe Basescu, la nivel de imagine, de politicianul-om de afaceri nemilos, profitor, corupt sau cameleon", explica Laurentiu Maricutoiu, specialist in psihologie politica.

Acesta face diferenta dintre emotia exploatata de Vadim Tudor si cea a sefului de stat: primul se bazeaza pe sentimentul de indignare, in timp ce Basescu nu vrea decit sa arate ca "are sentimente, ca este un om ca toti ceilalti".

Alaturi de lacrimi, marketingul politic al lui Basescu "a implicat si familia, care e foarte activa in spatiul public, pentru a arata cit de bine se inteleg, cit de echilibrati sint copiii", adauga Maricutoiu. "Intr-o lume rece cum e cea a germanilor, asa ceva nu s-ar face si nici nu ar fi atit de bine primit ca la noi. In Romania, in schimb, aceste dovezi de umanitate sint bine primite si ii sint favorabile. Un alt politician latin care isi exprima emotiile este Berlusconi. Se enerveaza, se induioseaza, iar acest lucru il face simpatic unei parti importante din electorat", este de parere Alina Mungiu- Pippidi, specialist in psihologie sociala.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.