Cu o zi inainte de audierea care trebuia sa aiba loc la Bucuresti a irakia-nului Mohammad Munaf, avocatii acestuia printre care si unul despre care se spune ca l-ar fi aparat si pe Sadam Hussein, s-au plans la Comitetul pentru Drepturile Omului din cadrul Natiunilor Unite, cum ca Romania i-ar fi incalcat drepturile neacordandu-i asistenta diplomatica.
Invocand Protocolul International privind Drepturile Civile si Politice, documentul inaintat Comitetului pentru Drepturile Omului din cadrul Natiunilor Unite, a carui copie a fost remisa agentiei NewsIn, acuza autoritatile romane de a nu fi intreprins nicio actiune diplomatica oficiala pentru a-l proteja pe Mohanmmad Munaf de "ororile sistemului juridic irakian".

In consecinta, Munaf a ramas in detentie, asteptand pedeapsa cu moartea prin spanzurare, care va fi dusa la indeplinire de "mainile calailor irakieni".
Romania a esuat - potrivit documentului inaintat organismului Natiunilor Unite - in luarea unor masuri relevante pentru protectia lui - i-a incalcat dreptul la viata, la protectie in fata torturii si a unui tratament plin de cruzime, dreptul la libertate si securitatea personala si la un tratament uman din momentul in care a fost lipsit de libertate. Mai mult, i-a fost incalcat dreptul la un proces corect. Romania nu a facut nimic pentru a-l proteja pe Munaf. Ambasada romana din Bagdad ar fi putut preveni transferul sau in custodia americana, dupa eliberarea sa impreuna cu ostaticii. De asemenea, Romania ar fi putut informa guvernul irakian ca nu este de acord cu urmarirea lui Munaf sau cu impunerea pedepsei cu moartea. Desi guvernul roman afirma ca nu a autorizat niciun ofiter american pentru a vorbi in numele sau la procedura care a avut loc in fata unui tribunal irakian, Romania nu a intreprins nicio actiune oficiala pentru a corecta acest fals, se spune in plangere.

Audierea prin videoconferinta a lui Mohammad Munaf a fost amanata de Curtea de Apel Bucuresti dupa ce autoritatile irakiene au refuzat sa permita desfasurarea acesteia. Curtea a stabilit ca, la termenul din 18 ianuarie, se va continua audierea martorilor romani, urmand ca audierea prin videoconferinta a lui Munaf sa fie reprogramata la o data ulterioara.

De asemenea, tot la acest termen, au fost citati ca martori trei colegi de celula ai lui Hayssam. In cel de-al doilea dosar, in care Munaf are calitatea de invinuit, Ovidiu Ohanesian, unul dintre cei trei ziaristi romani rapiti in Irak, a depus o inregistrare, cu transcrierea aferenta, in care apare colonelul SIE Octavian Harseu. Ohanesian sustine ca acest colonel, consilier la Ambasada Romaniei in Irak, dezvaluie modul in care a fost predat Munaf autoritatilor americane. Ohanesian doreste ca Octavian Harseu sa fie audiat ca martor in instanta. De asemenea, Ohanesian a depus o cerere privind audierea a trei martori irakieni, printre care se afla si ofiterul Moaied Abdel Kazem, cel care a facut primele arestari in Irak.

In acest dosar, a fost stabilit un termen intermediar pe 11 ianuarie si un alt termen pe 15 februarie, cand vor fi reluate procedurile pentru audierea lui Munaf.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.