Vama si Centrul pentru Analiza si Dezvoltare Institutionala au elaborat un plan de masuri pentru reducerea coruptiei avand la baza un studiu sociologic care arata ca un vames primeste mita, in medie, de 11.500 de euro pe an

Masurile propuse pornesc de la datele anchetei sociologice realizate in perioada august-septembrie 2006, la care au participat 121 de firme si 81 de vamesi, vizeaza instruirea profesionala a vamesilor, salarizarea, monitorizarea comisionarilor vamali si consultari periodice intre mediul de afaceri si reprezentantii Vamii. Proiectul a fost sprijinit financiar de catre Ambasada Marii Britanii la Bucuresti.

Cercetarea sociologica a aratat ca 77% dintre vamesi nu cunosc suficient legislatia vamala, interpretand uneori eronat sau excesiv reglementarile vamale. Din aceasta cauza, firmele sunt tentante sa dea mita pentru a-si rezolva mai rapid problemele legate de vamuire sau pentru a evita prezentarea de documente in plus. "Dupa aderare este posibil ca nivelul de cunoastere al reglementarilor vamale sa se reduca, in conditiile in care legislatia comunitara este diferita si foarte complexa", a afirmat citat de NewsIn, reprezentantul CADI, Bogdan Lazarescu.

Masurile propuse pentru remedierea acestor situatii se refera la elaborarea unor ghiduri pe domenii de operatiuni vamale care sa fie atat la indemana vamesilor, cat si a companiilor de comert exterior, si la prezentarea pe site-ul Vamii a unor puncte de vedere fata de anumite cazuri.

Comisionarii vamali, considerati o sursa de coruptie pentru ca intra frecvent in contact cu vamesii, ar trebui sa fie monitorizati, iar documentele pe care acestia le prezinta in vama ar trebui inscrise intr-o lista astfel incat platile informale care sunt trecute drept comisioane sa fie eliminate.

O alta masura care tine de control si monitorizare vizeaza documentele vamale care sunt cele mai susceptibile sa favorizeze darea de mita: certificatul de origine, de conformitate si calitate, declratia de valoare in vama.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.