Adevarul prezinta ultima parte a interviului cu generalul Dan Voinea, procurorul militar care instrumenteaza dosarul revolutiei din decembrie 1989. Ca si in precedentele episoade, magistratul Voinea face noi dezvaluiri privind cele intamplate acum 17 ani.

- Generalul Geoana unde era?
- Generalul Geoana era seful

- Al apararii civile?
- Da, al apararii civile.

- Si a jucat vreun rol in revolutie?
- A jucat, bineinteles. Avea biroul chiar in Comitetul Central. Pai nu el zicea ca sunt tunele cu teroristi?

- A fost unul dintre cei care au participat la diversiune?
- Da, iar soacra dlui Geoana n-ati vazut ca si ea a participat la revolutie la televiziune? S-a ranit la picior ca a aruncat cu sticle incendiare. Ce-a cautat dna Costea la televiziune? Eu zic ca este terorista, pentru ca a arunca cu sticle incendiare la televiziune este un act terorist. Ce motive a avut doamna Costea sa arunce cu sticle incendiare dupa 22 la televiziune? Decat sa provoace teama…

Procesul lui Ceausescu, cacealma

- In plan local cum a fost?
- Da. Asta a fost. in primarii au ramas reprezentantii garzilor patriotice, ofiteri, reprezentantii altora, securisti in civil si a inceput... inchideti usile, cum s-a intamplat si la CC, se fura, se sparge... Adevarul despre revolutie e, de fapt, o mare minciuna.

-Inseamna ca a fost ceva totusi pregatit…
- Pai da, peste tot a fost la fel.

- Putea sa puna la cale aceasta diversiune de mare amploare Ion Iliescu...
- Era reprezentantul partidului.

- Planul asta viza si impuscarea rapida a Ceausestilor?
- Iliescu, Roman, Voican si Stan-culescu la Ministerul Apararii au hotarat executarea lor. Nu ne-a spus noua. Cu mine nu a discutat nimeni niciodata ca il impusca pe Ceausescu. Nu aveam cum sa fiu de acord. Ca nu poti. La primul termen de judecata sa impusti un om?

- Era normal apel si recurs…
- Nu ca sa fiu eu Dan Voinea procuror sau Popa Gica, Dumnezeu sa-l ierte, judecator. Deci, puteai sa iei un student, sa-l pui sa judece si iti spunea ca nu se poate. Juridic, n-ai cum faci... Executia nu a fost chestiunea pe care sa o discute cu noi. Nici la plecare...

Postelnicu si Dinca, batuti de revolutionari

- L-ati arestat in 23 decembrie pe Postelnicu?
- Da, in sediul CC.

- Avea bani la el, cum se spune?
- Nu, nu avea nimic la el. S-a ascuns cu Dinca intr-un birou pe acolo la etajul 6 si l-au luat la batuta.

- L-au batut revolutionarii?
- Da.

- De cine au fost executati Ceausestii?
- Stanculescu venise si cu plutonul de executie, de la Boteni.

- De la unitatea speciala?
- Da, parasutistii de acolo.

- Cine a decis impuscarea lor?
- La Ministerul Apararii Nationale. Petre Roman, Iliescu, nu stiti ca s-au intalnit ei toti in wc si au hotarat sa ii execute ? A fost un proces ratat din punct de vedere procedural si juridic. Dar Ceausescu a fost o teroare, daca nu era executat atunci nu cred ca il mai executa cineva vreodata. Cred ca nici nu mai puteai sa obtii de la el informatii. Atunci l-am cunoscut prima data si era un tip foarte afectat, probabil si de diabetul pe care il avea. Atunci nu mai stia nimic, iar daca nu ii spunea ea ce sa zica, el nu stia ce sa spuna.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.