Pentru sarbatorile de iarna, majoritatea companiilor aflate in subordinea statului, inclusiv cele cu pierderi si cele cu mari datorii la bugetul de stat, isi premiaza salariatii si in acest an. Majoritatea companiilor au anuntat, prin liderii sindicali, prime de Craciun sau stimulente financiare pentru angajatii lor. Daca unele companii de stat au avut chiar profit, deci isi pot motiva salariatii, nu acelasi lucru putem spune despre marea majoritate (in special companiile miniere), care sunt datoare la bugetul de stat.

In Romania se premiaza insa si ineficienta. Cel mai sfidator caz este cel al Companiei Nationale a Huilei Petrosani (CNH), care, desi este desemnata ca avand cele mai mari datorii la bugetul de stat, la bugetul Ministerului Sanatatii sau la bugetul asigurarilor sociale, acorda prime de miliarde de lei angajatilor sai. Astfel, la CNH Petrosani, cei 11.800 de salariati au incasat deja prime de Craciun in valoare de cate 350 de lei fiecare si urmeaza sa primeasca alti 300 de lei prima de vacanta. Este adevarat ca zona de activitate a Companiei Nationale a Huilei este una cu probleme sociale grave, dar acordarea unor astfel de stimulente nu face decat sa perpetueze aceasta situatie, in nici un caz nu va duce la o ameliorare a situatiei. Poate in locul primelor de Craciun, a primelor de vacanta sau a altor stimulente acordate, guvernantii isi vor propune planuri serioase de reconversie sociala a populatiei din zonelor miniere.

Majoritatea angajatilor din companiile de stat vor incasa si in acest an prime de Craciun, in suma medie neta de cate 300 lei (3 milioane lei vechi), astfel de bonusuri fiind acordate salariatilor si de directorii unor intreprinderi cu pierderi si datorii bugetare.

Comenzi nu avem dar prime...

Unitatea miniera Moldomin Moldova Noua, aflata in curs de inchidere din lipsa de comenzi isi va premia angajatii de Craciun cu 250 lei, iar Remin Baia Mare, cu mari pierderi isi va recompensa salariatii cu o suma medie bruta de 350 lei, calculata ca o cota procentuala din salariu. Minbucovina Vatra Dornei, de asemenea cu o situatie financiara dificila isi premiaza trimestrial cei 370 de angajati cu sume cuprinse intre 150 si 200 lei, potrivit liderilor sindicali.

CNH Petrosani, cel mai mare datornic la stat

Cei 11.800 de salariati ai Companiei Nationale a Huilei Petrosani, unul dintre cei mai mari datornici la buget au incasat deja prime de Craciun in valoare de cate 350 lei si urmeaza sa primeasca fiecare alti 300 lei prima de vacanta. Compania de minerit Cuprumin Abrud, fara profit va acorda celor 760 de angajati cate 300 de lei, dar nu sub forma primelor de Craciun, ci a unui "stimulent financiar". "Cuprumin Abrud nu realizeaza profit, astfel ca nu va acorda salariatilor sai prime de Craciun. Acestia vor primi, totusi, sub forma de stimulent, cate o suma de 300 lei", a declarat liderul Sindicatului Independent Cuprul Abrud, Viorel Hutuleac.

Altii asemenea

Societatea Nationala a Carbunelui Ploiesti a platit celor 665 de angajati cate 100 lei cu prilejul sarbatorii de Sfanta Varvara - protectoarea minerilor - de la 4 decembrie, si nu va acorda prime de Craciun. Pentru cei 4.300 de angajati ai companiei Metrorex sunt prevazute prime brute de cate 300 lei, in timp ce salariatii Companiei Nationale Posta Romana asteapta ca valoarea primelor de Craciun sa fie stabilita in negocierile din aceste zile intre conducere si sindicate. Anul trecut, personalul CN Posta Romana a incasat o prima de 150 lei.

Si ceferistii vor primi un bonus

Angajatii CFR din sectorul Miscare Comercial si mecanicii de locomotiva asteapta la randul lor o decizie a administratiei prin care sa fie aprobata o prima echivalenta cu un salariu minim pe economie, conform contractului colectiv de munca. Singurele companii de stat ai caror lideri de sindicat spus au ca nu vor fi acordate prime de Craciun sunt Tractorul si Rulmentul Brasov, cu pierderi si obligatii bugetare neachitate.

Nu sunt rentabili, dar sunt premiati

Ciudata este cel putin situatia de la Companiei Nationale a Huilei Petrosani care este cel mai mare datornic la bugetul de stat. in pofida acestei situatii, iata ca la CNH Petrosani liderii de sindicat anunta premieri consistente.

Am cerut opinia si a Curtii de Conturi a Romaniei. Prin Camelia Nutu, de la biroul de presa al institutiei am aflat: Curtea de conturi se pronunta doar daca constata nereguli in exercitiul financiar al institutiilor si companiilor de stat, eventual la anul la controale. Am incercat sa aflam si opinia reprezentantilor Ministerului Economiei si Comertului, dar probabil prinsi cu numirea noului sef, Varujan Vosganian nu s-au obosit sa ne raspunda pana la inchiderea editiei, motivand ca intrebarea noastra a fost pusa tarziu. Ramane pe alta data....


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.