Fostul ministru PSD al economiei, Dan Ioan Popescu, sustine ca privatizarea Petrom nu ascunde nimic obscur

Dan Ioan Popescu, fost ministru al economiei in perioada 2000-2004, crede ca privatizarile din energie au fost necesare pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. in acest interviu, acordat in exclusivitate ziarului Adevarul, afirma despre contractul de privatizare a Petrom ca a fost unul extrem de transparent, monitorizat de toate institutiile financiare internationale. in opinia sa, scandalul generat in urma acestei privatizari are in spate o campanie de imagine si se va stinge la fel cum s-au stins si altele.

Adevarul: Domnule Dan Ioan Popescu, cum considerati ca este contractul de privatizare al Petrom?

D.I.P.: Foarte bun. Este cel mai corect.

- Credeti ca a fost bine sa cedam controlul acestei societati?

- Da. Pentru ca altfel ramaneam in continuare cu gaurile negre si smecheriile politice. si in loc sa avem 1,5 miliarde de euro la bugetul de stat, probabil era vreun miliard prin bugetele altor indivizi. Astazi este o societate cu transparenta, pentru ca este o societate cotata la bursa.

- Acum, cand a izbucnit scandalul in jurul Petrom, dumneavoastra, care ati fost ministru, v-ati pus intrebarea, probabil, ce s-a intamplat?

- Nu, am stat extraordinar de linistit.

- Linistit ati stat, dar care este, in opinia dvs., dedesubtul acestui scandal?

- Campanie electorala mai departe, asta este. Mie mi se pare curios ca intr-o tara in care s-au facut privatizari aberante, in urma carora au disparut ramuri industriale, au disparut fabrici, uzine, tot ce vreti dumneavoastra, s-au privatizat niste companii care merg foarte bine si care, atentie, ca si asta a fost un element de negociere cu FMI si BM, s-au privatizat cu societati in care actionari majoritari sau pachetul majoritar de actiuni este detinut de statele respective, de ministerele de finante. Deci noi ne punem problema ca statul austriac, german, italian, statul francez sunt niste infractori. Foarte bine. Dar sa si demonstram lucrul acesta.

- Am inteles. Este campanie electorala, dar care este miza?

- Nu stiu. Parerea mea este ca facem, legat de aceste contracte de privatizare, un mare deserviciu ca imagine a Romaniei in UE. Asta este parerea mea. Iar eu cred ca toate aceste lucruri legate de contractele de privatizare vor muri foarte rapid odata ce au iesit publice si vor aparea neglijente in serviciu, o gramada de alte lucruri.

- Dumneavoastra credeti ca prin toata aceasta poveste se doreste anularea contractului Petrom?

- Nu cred. Contractul de privatizare a Petrom a fost cel mai monitorizat contract de privatizare din Romania. Eu nu cred ca statul austriac, prin Ministerul de Finante, Fondul Monetar, Banca Mondiala sau Comisia Europeana au avut vreun interes in a frauda sau spiona statul roman. Dati-mi voie sa va dau un citat din scrisoare, in care Fondul Monetar spune: "Coordonarea si monitorizarea privatizarii Petrom apartin Bancii Mondiale". Eu am avut obligatia sa informez Banca Mondiala. Banca Mondiala insarcinata la Bucuresti a trimis datele boardului de la Washington, care si-a dat acceptul pe anumite clauze si pe stadiul privatizarii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.