Theodor Stolojan a girat, in anul in care a fost premier, mai multe afaceri paguboase pentru statul roman. Peste opt miliarde de euro constituie datoria pe care romanii o au de platit pentru creditele pe care statul le-a garantat, la propunerile "Comitetului Interministerial de Garantii si Credite de Comert Exterior" (CIGCCE). Desi au fost angajate in intervalul '91-'92, efectele angajamentelor lui Stolojan se simt si dupa 15 ani. Stolojan este fondatorul CIGCCE, prin emiterea HG 844 din 20 decembrie 1991 care reglementeaza infiintarea si functionarea respectivului organism. Comitetul a angajat in continuare credite, dupa modelul "Stolojan" si sub alte guvernari, ceea ce-l face pe fostul premier unul dintre cei mai importanti autori morali ai pagubelor platite de romani.

Multe dintre credite au fost angajate contra unor comisioane grase. Ele au fost contractate de catre agenti economici si diverse institutii ale statului - de la Ministerul Sanatatii pana la Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Protectie si Paza, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, de la Ministerul Apararii Nationale pana la cel al Administratiei si Internelor sau al Transporturilor. Sume uriase au fost garantate de institutii ale statului, fara fundamentare economica sau cu motivatii fanteziste. Aproape o jumatate de miliard de euro a fost contractat si cheltuit, spre exemplu, pentru dotari in domeniul sanatatii, care este cel mai prost dotat din UE.

Afacerea "Ocrim"

Cat timp a fost premier, in mandatul de un an, o luna si doua zile in perioada 16 octombrie 1991 - 19 noiembrie 1992, Theodor Stolojan a girat multe afaceri paguboase pentru statul roman si, implicit, pentru cetatenii platitori corecti de taxe si impozite. Prin HG 395 din 20 iulie 1992, Stolojan autorizeaza "garantarea unui credit extern contractat de Societatea Comerciala Mixta "Ocrim Romania" - SA Bucuresti."

In articolul unic al hotararii de Guvern, contrasemnata de secretarul de stat Alexandru Parvescu, de la Industrie, de George Danielescu, ministrul Economiei si Finantelor, si de Petru Marculescu, ministrul Agriculturii si Alimentatiei, se spune: "Guvernul Romaniei autorizeaza garantarea, prin Ministerul Economiei si Finantelor, a creditului extern in valoare de 23.423.319 dolari S.U.A., cu o perioada de rambursare de 11 ani, din care o perioada de gratie de 3 ani, contractat de Societatea Comerciala Mixta "Ocrim Romania" - S.A. Bucuresti cu "American Express Bank Ltd", pentru protectia de instalatii complete de morarit de medie si mare capacitate." Firma mixta romano-italiana nu a facut nici o afacere cu morile de grau, a dat faliment, banii s-au dus, iar romanii trebuie sa plateasca in contul datoriei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.