Cercetari preliminare la Timisoara. 15 angajati sunt suspectati de evaziune fiscala. Prejudiciul atinge 180 miliarde lei

Neregulile de la Regionala CF Timisoara continua sa uimeasca anchetatorii in cazul achizitiilor paguboase realizate in timpul in care functia de director general la CNCFR SA Bucuresti era detinuta de celebrul Mihai Necolaiciuc.

La nivelul anului 2002, 15 angajati din vestul tarii au reusit sa puna pe picioare o afacere infloritoare. Acestia n-au ezitat sa cumpere intrerupatoare cu 4,2 milioane bucata, prize de mare valoare pentru care s-au platit, fara nicio retinere, 5,8 milioane lei, si chiar cizme de cauciuc, marfa de lux am putea spune, avand in vedere ca au costat aproape un milion de lei.

Ca urmare a extinderii cercetarilor privind toate aceste achizitii de materiale, in care se regasesc manusi, electrozi, discuri abrazive etc., efectuate de Regionala CF Timisoara, s-a descoperit un prejudiciu de aproximativ 180 miliarde lei vechi.

In perioada anilor 2002-2003, 19 societati comerciale au primit in conturi sume consistente pentru distribuirea a 4.800 de intrerupatoare, 3.200 de prize si 8.000 bucati cizme.

Politistii din cadrul Biroului de Investigare a Fraudelor - Sectia Regionala de Politie Transporturi Timisoara au stabilit impreuna cu specialistii din cadrul Garzii Financiare Timis ca, prin aceste achizitii, s-a creat un prejudiciu total de 179.675.084.281 lei vechi.

Supraevaluari intre 116 si 3.200%

Potrivit anchetatorilor, angajatii regionalei implicati in aceste afaceri nu au respectat prevederile OG 60/2001, privind achizitiile publice, si HG 461/2001 privind aprobarea normelor de aplicare a OG 60/2001, fapt ce a dus la efectuarea de aprovizionari la preturi mai mari decat cele practicate pe piata, situate intre 116% si 3.200%.

Prin aceste operatiuni, bugetul CNCFR SA Bucuresti a fost diminuat cu 146.279.067.691 lei vechi.
De asemenea, s-a mai stabilit si faptul ca, prin introducerea acestor facturi supraevaluate pe cheltuieli, s-a dedus TVA nelegal in valoare de 33.369.016.590 lei vechi, prejudiciindu-se astfel bugetul de stat.

"Avand in vedere faptul ca verificarile sunt in faza de acte premergatoare, cercetarile continua sub aspectul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala, fals intelectual, abuz in serviciu si neglijenta in serviciu, fapte comise de 12 angajati CFR (din care trei cu functii de conducere), cat si cu privire la administratorii celor 19 societati care au livrat marfurile, fiind vizata provenienta si modul de inregistrare-declarare a veniturilor obtinute", se precizeaza intr-un comunicat IGPR.

Procese false de analiza a ofertelor

Surse autorizate sustin ca ilegalitatile au fost savarsite de gruparea condusa de Constantin Radulescu, fostul sef al Serviciului Aprovizionare de la Regionala CF Timisoara. Anul trecut, Radulescu (arestat si eliberat in acest dosar) si Sorin Mezin, ambii fosti sefi ai Serviciului de Aprovizionare Administrativ, Florin Ionel Parau, jurisconsult, si Ioan Parau, tehnician in cadrul Serviciului Aprovizionare, au fost cercetati pentru abuz in serviciu in forma calificata si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Alaturi de alte 11 persoane, acestia au fost acuzati ca, in perioada ianuarie 2002 - martie 2003, au participat la efectuarea de achizitii publice pentru Regionala CF Timisoara, constand in produse petroliere, tabla, cabluri electrice, piese pentru sudura, contactori, de la patru societati comerciale (Myrynes SRL, Euro Evrialy SRL, Metalnef Industrial SA si Metalrom Industrial SA), cu nerespectarea procedurilor legale privind achizitiile publice si la preturi supraevaluate.

"Unele dintre produse nu erau necesare a fi cumparate si nu corespundeau din punct de vedere calitativ", ne-a declarat, la acea data, comisarul Serban Pittner, purtatorul de cuvant al IPJ Timis, precizand ca, pentru justificarea procedurilor de achizitie realizate, cei 15 au intocmit si semnat in fals procese verbale de analiza oferte pe care le-au prezentat organelor de control. Prin cumpararea acestor produse, CNCFR SA a fost prejudiciata cu suma totala de peste 33 de miliarde de lei vechi.

Procurorii au de lucru

Tepele date CNCFR SA Bucuresti de catre fosta conducere a companiei nu mai sunt de mult timp o necunoscuta pentru politisti. In luna octombrie a anului trecut, ofiterii de la Investigarea Fraudelor din cadrul IGP au inaintat Parchetului General un dosar penal privind rambursarea abuziva a unui credit de 134,5 miliarde de lei, contractat in 2002 de Societatea de Administrare Active Feroviare SAAF SA de la o banca comerciala.

Un alt caz, cu legatura directa cu CNCFR, a fost instrumentat in ultimele zile ale anului trecut. Atunci, procurorii Ministerului Public au inceput urmarirea penala impotriva administratorului unei societati comerciale din Capitala, Danut Feraru, sub aspectul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala si fals intelectual. In sarcina lui, anchetatorii au retinut ca, in anul 2003, a creat statului un prejudiciu de aproximativ 100 de miliarde de lei vechi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.