Tehnologie de ultima generatie la granite. Investitiile nu pot fi insa facute publice. Costul fiecarui echipament ramane un mister

Desecretizarea contractului EADS nu a facut prea multa lumina in acest caz controversat. Desi ministrul Administratiei si Internelor a promis transparenta, lucrurile nu stau nici pe departe asa. Solicitati, in conformitate cu prevederile Legii nr.544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, sa ne furnizeze mai multe amanunte referitoare la achizitiile facute in cadrul contractului cu compania germana EADS, subordonatii ministrului Vasile Blaga au dat din colt in colt. Chiar daca nu am fost tratati cu refuz din start, dupa 2 saptamani, raspunsul oferit nu a adus insa nicio noutate. Ni s-a amintit faptul, desi, sincer, nu mai era cazul, ca "firma EADS are obligatia sa realizeze si sa implementeze un Sistem Integrat pentru securitatea frontierei de stat a Romaniei, compus din mai multe subsisteme (...) etc". Desi ne-a interesat in mod deosebit la ce preturi a fost achizitionat echipamentul (imprimante, calculatoare, monitoare, camere video), nici vorba sa ne fie precizat vreun cost. "Echipamentele livrate pana in prezent sunt de ultima generatie si corespund aplicatiilor ce urmeaza a fi utilizate, in vederea indeplinirii angajamentelor asumate de tara noastra pentru integrarea in Uniunea Europeana si aderarea la Spatiul Schengen. In preturile echipamentelor sunt incluse elemente de cost ale subsistemului reflectand calitatea tehnologiei folosite", ne-a precizat MAI. Nu ne-am indoit nicio secunda de faptul ca echipamentele nu corespund standardelor, asadar consideram raspunsul de-a dreptul inutil.

Informatii clasificate

Chiar daca ne-am interesat si despre performantele pe care le are echipamentul de ultima generatie si care este numarul exact al bunurilor care au ajuns in dotarea politiei, am primit asigurari ca "toate bunurile si serviciile respecta standardele tehnice, legile aplicabile, precum si reglementarile in vigoare din Uniunea Europeana, Spatiul Schengen si Romania".

Mai mult decat atat, am fost instiintati ca "informatiile solicitate sunt cuprinse in Anexa nr. 3 la HG nr. 01365/2002 si reprezinta investitii ce au legatura cu siguranta nationala si ordinea publica, in cazul de fata realizarea si implementarea Sistemului Integrat pentru Securitatea Frontierei de Stat a Romaniei. Pe cale de consecinta, conform prevederilor art.12, lit. a din Legea nr. 544/2001, aceste informatii sunt considerate clasificate, fiind exceptate de la liberul acces al cetatenilor". Astfel si-au incheiat reprezentantii MAI raspunsul oficial la solicitarea facuta. Credem ca nu mai este nevoie de niciun comentariu!!

524,5 milioane de euro, pretul corect

La 14 februarie 2005, partea germana a acceptat desecretizarea contractului, pe 5 mai a fost semnata o minuta in care s-a stabilit ce parti ale intelegerii necesita modificari. Abia pe 2 septembrie, reprezentantii EADS au fost de acord sa semneze o scrisoare de acord prin care sa anunte ca elimina suprapunerile cu proiectele PHARE, iar pe 12 octombrie s-a parafat un memorandum pentru prima faza a proiectului. La 11 noiembrie 2005 au fost incheiate renegocierile.

Noul contract privind sistemul integrat de securitate a frontierei de stat a Romaniei are o valoare de 524,5 milioane de euro, fata de minimum 650 de milioane, prevazute initial. La acea data, ministrul Vasile Blaga a anuntat ca in noua varianta au fost eliminate suprapunerile anumitor prevederi cu cele convenite prin programele europene. "Eliminarea suprapunerilor ne permite sa primim fonduri PHARE si Schengen de 450 de milioane de euro", a adaugat Blaga. In luna august 2004, fostul Guvern si grupul european de aeronautica si aparare EADS au incheiat un contract in baza caruia compania germana s-a angajat ca va furniza Romaniei echipamente si sisteme de supraveghere si de securizare a frontierei de stat.

Valoarea contractului incheiat atunci si finantat de la bugetul de stat era de 650 de mil. euro, cu optiune de subcontractare de inca 350 mil. de euro. Proiectul presupune achizitionarea si instalarea unor sisteme de supraveghere performante la frontiere, realizarea unor centre de comanda si control moderne, echiparea a peste 180 de sedii si centre de instruire ale Politiei de Frontiera romane.

Plangere penala pentru abuz in serviciu

Modul in care a fost incheiat contractul cu EADS de catre fostul Guvern a determinat conducerea MAI sa sesizeze Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, la jumatatea lunii iunie 2005. Unul dintre responsabilii pentru aceste "carente de fond si de forma, de natura sa prejudicieze eficienta achizitiei" si impotriva caruia a fost formulata o plangere penala a fost Toma Zaharia, ex-secretar de stat in MAI.

Ulterior, presedintele Traian Basescu a semnat un decret privind incetarea raporturilor de serviciu dintre MAI si Anton Gagiu, fostul sef al Unitatii de management a proiectului de securizare a frontierelor, derulat cu firmele Bearing Point si EADS. Alaturi de acestia, au mai fost denuntati pentru abuz in serviciu si Gheorghe Carp, precum si comisar-sef (r) Mihai Tatut. Concret, ei au negociat si semnat defectuos contractul de achizitie a Sistemului Integrat pentru Securizarea Frontierei. Fosta conducere a MAI se mai face vinovata si de faptul ca a negociat contractul la 650 milioane de euro, pret minim, fara a lua insa in calcul detalierea bunurilor si serviciilor care urmau sa fie achizitionate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.