In timp ce mai-marii cu e-poleti se dau de ceasul mortii incercand sa utile-ze sectiile de politie dupa standardele UE, in Roma-nia exista inca zone in ca-re politistii locuiesc si isi desfasoara activitatea in con-ditii mizere, in baraci sau alte constructii improvizate, puse la dispozitie din mila autoritatilor locale

In 1989, o data cu demararea lucrarilor de inaltare a barajului de la Raul Vadului (jud. Valcea), in zona au fost ridicate baraci pentru muncitorii care lucrau la baraj. In timp, aceste baraci au devenit locuinte pentru cei care lucreaza la Antrepriza Constructii Hidrocentrale, dar si pentru doi agenti de politie din comuna Caineni. Acestia din urma, impreuna cu familiile, imparteau o baraca din carton presat de 16 camere cu alte trei familii de muncitori ai ACH. Acum mai bine de un an si jumatate, la data de 4 martie 2005, la ora 4:00, napasta i-a lovit pe cei doi politisti, focul lasandu-i in plina iarna pe drumuri. In 20 de minute, constructia improvizata, care timp de sapte ani insemnase un adapost deasupra capului, pentru ei si familiile lor, a fost facuta scrum.

DEZASTRU

"Am stat in acea baraca sapte ani. Acolo aveam totul. De la ciorapi pana la bunurile stranse cu familia", isi aminteste trist politistul Cristian Ciobanu. Totul s-a dus pe apa sambetei in mijlocul noptii. In 20 de minute, pe platoul unde era amplasata baraca a mai ramas doar un morman de scrum prin care copiii celor cinci familii scormoneau dupa jucarii! "Am apucat sa iau pistolul si munitia. Apoi am aruncat butelia din casa. Mi-a fost frica de o explozie. Am iesit sa imping masinile. De obicei le lasam in panta, dar acum am zis sa le trag in fata usii. Parca a fost un blestem. Nici masina echipajului si nici batranul meu Audi 80 nu au vrut sa mai porneasca. Altfel, mai reuseam sa salvez ceva. Nici colegul Catalin Simion nu a recuperat nimic. A reusit sa scoata cainele de serviciu din casa, un Rottweiler", povesteste Ciobanu.

Flacarile le-au distrus politistilor toata bruma de agoniseala pe care o aveau. Nici macar banii pe care abia ii imprumutasera de la banca n-au mai apucat sa-i scoata din baraca. "Aveam imprumuturi facute in banci. Eu am scos din BRD 4.600 de euro, iar Catalin, 1.000 de euro. Totul a ars. Nu mai spun ca pentru toate bunurile aveam contracte facute in banci. Nici hainele de pe mine nu sunt ale mele!", povestea dupa incendiu seful de post Ciobanu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.