Dupa ce atata amar de vreme Ioana Maria Vlas a solicitat in repetate randuri sa ramana dupa gratii, se pare ca acum s-a razgandit

Ieri, magistratilor Curtii de Apel Bucuresti, in cadrul procesului privind prabusirea Fondului National de Acumulare (FNA), Vlas le-a cerut sa fie eliberata din arest. Bomba nu a intarziat sa apara. Judecatorii Duta Florica si Rosu Petre de la Curtea de Apel Bucuresti au revocat mandatul de arestare al Ioanei Maria Vlas din urma cu trei ani si a cerut punerea de indata in libertate a acesteia, procurorii inregistrand recursul. Recursul procurorilor a fost inregistrat la Inalta Curte de Casatie si Justitie, a primit numarul de ordine 16030/I/2006 si se va judeca sambata, 9 decembrie, incepand cu ora 10.00. Daca recursul va fi respins, Vlas va fi libera. Invocand gravitatea infractiunii si a prejudiciului, procurorul de sedinta s-a opus insa ca Vlas sa fie lasata libera. "Se mentine starea de arest preventiv pentru ca nu au intervenit alte probleme". Avocata Elena Paunescu, cea care o apara pe Ioana Maria Vlas, a declarat vineri ca aceasta a preferat sa fie judecata, pana in prezent, in stare de arest, deoarece ii era teama de Sorin Ovidiu Vantu, iar acum nu se mai teme de Vantu, fiind pregatita sa se lupte in instanta pentru a-si dovedi nevinovatia.

Daca Vlas ar fi cerut de la inceputul procesului eliberarea...

Anul trecut, Vlas cerea, printre lacrimi, instantei Tribunalului Bucuresti sa o condamne la 20 de ani de inchisoare, asumandu-si intreaga vina in cazul fraudarii Fondului National de Acumulare. "Daca principalul inculpat, Sorin Ovidiu Vantu, nu mai este in dosar, Popa e plecat, Batran nu este vinovat, inseamna ca am ramas numai eu. Va cer sa ma condamnati pe mine". Nu mai devreme de vara acestui an, Ioana Maria Vlas i-a rugat, din nou, pe judecatori sa o mai tina in arest. Cam aceasta a fost dorinta Mariei Vlas la fiecare infatisare la tribunal. Ieri insa, "batrana si bolnava", la Curtea de Apel, Vlas le-a cerut judecatorilor sa tina cont de varsta inaintata si sa "ma puneti in libertate, pentru a ma lupta mai bine pentru adevar". A recunoscut ca, timp de patru ani cat a stat inchisa, ea a fost cea care a dorit sa stea in arest, insa acum lucrurile s-au cam schimbat.

Reprezentantul Parchetului a solicita mentinerea starii de arest a a Mariei Vlas, apreciind ca pana in prezent nu au intervenit modificari ale temeiurilor, ce au fost avute in vedere la luarea acestei masuri arestarii preventive a inculpatei ar prezenta pericol concret pentru ordinea publica, raportat la natura si gravitatea infractiunilor savarsite de aceasta, cuantumul ridicat al prejudiciului cauzat investitorilor Fondului National de Acumulare, precum si modalitatea de savarsire a faptelor.

"Vlas nu este un pericol public"

Avocatul din oficiu al lui Vlas, Valentina Bornea a precizat ca lasarea in libertate a parintelui FNI nu prezinta pericol pentru ordinea publica si nu ar impiedica cu nimic buna desfasurare a procesului penal. Acelasi lucru l-a solicitat si Vlas, aratand "ca niciodata nu a obstructionat bunul mers al actului de justitie, ci dimpotriva, s-a pus la dispozitia justitiei pentru aflarea adevarului. Dar pentru prima data in cei 4 ani, solicita punerea sa in libertate, pentru a-si putea formula apararea, cu toate ca pana la acest moment a solicitat sa fie mentinuta starea de arest".

Arestul preventiv s-a transformat in pedeapsa

Deliberand asupra starii de arest a Mariei Vlas si constatand ca in prezent, in cauza, nu exista temeiuri noi care sa justifice privarea de libertate si ca Vlas nu mai prezinta pericol pentru ordinea publica, judecacatori au dispus punerea in libertate.
Judecatorii au luat in considerare si faptul ca starea de arest preventiv s-ar transforma anticipat intr-o pedeapsa, Vlas fiind dupa gratii de aproximativ trei ani, ceea ce atrage dupa sine si nerespectarea prezumtiei de nevinovatie. "Buna desfasurare a procesului penal se poate asigura si prin lasarea in libertate a inculpatei. In baza art. 160/b alin 2 Cod procedura penala dispune revocarea arestarii preventive si punerea de indata in libertate a inculpatei VLAS IOANA MARIA, fiica lui Ovid si Aglaia, nascuta la data 16 septembrie 1944 detinuta in baza mandatului de arestare preventiva nr. 139/U/ din 15 octombrie 2003 emis de Tribunalul Bucuresti Sectia I-a Penala, daca nu este arestata in alta cauza". Onorariul avocat din oficiu in suma de 40 lei, se va suporta din fondul MJ".
(Extras din incheierea de sedinta)

Remember

In dosarul FNA, Maria Vlas este acuzata de inselaciune pentru ca, in calitate de presedinte al SC SOV Invest, intre 1999 si 2000 ar fi indus si mentinut in eroare 13.200 de investitori la FNA, carora le-ar fi pricinuit o paguba de peste 25 miliarde de lei. Vlas a mai fost acuzata ca in mod repetat, pentru inducerea in eroare a investitorilor FNA, ar fi redactat si semnat 28 de raportari fictive referitoare la valoarea unitatii de fond, pe care le-ar fi comunicat CNVM si le-ar fi adus la cunostinta investitorilor, prin mass-media.

Termenul de ieri se inscrie in cadrul recursului facut de Maria Vlas impotriva sentintei din primavara acestui an in care a fost condamnata la sapte ani de inchisoare si doi ani interzicerea unor drepturi civile dupa executarea pedepsei.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.