De anul viitor, 41 de intreprinderi risca sa-si inchida portile daca nu vor face investitii de mediu

Romania va trebui sa puna lacat pe usile marilor firme poluatoare care nu respecta normele de mediu impuse de la 1 ianuarie 2007 de Uniunea Europeana. Expertii de la Ministerul Mediului au intocmit deja lista neagra a societatilor care ar putea sa-si traga obloanele din cauza emisiilor poluante. Astfel, 41 de companii din domenii precum industria si agricultura sunt in pericol de a fi inchise daca nu reusesc sa faca investitii pe ultima suta de metri. Vizate sunt, printre altele, societati precum Sofert Bacau, Azbocim Fieni, Avicola Constanta sau Terom Iasi.

Cateva mii de angajati ar putea ajunge someri incepand de anul viitor, din cauza lipsei planurilor de investitii antipoluare. Suma totala necesara unor astfel de planuri este de 2,8 miliarde de euro. Pana acum, statul si firmele au investit doar aproximativ 700 milioane de euro.

Romania risca amenzi de 300.000 de euro pe zi

In cazul in care statul roman nu va lua masuri drastice cu societatile poluante, Uniunea Europeana este pregatita sa ne taxeze scump. Amenzile prevazute pot ajunge la 300.000 de euro zilnic, bani care vor fi suportati de la bugetul Romaniei. Polonia, de exemplu, a platit aceasta suma inca din prima zi dupa aderarea la UE, la 1 mai 2004. Statul polonez a preferat sa suporte aceste costuri pentru a mentine in viata intreprinderile poluante si pentru a evita astfel concedierile.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.