Romanii care merg in statele UE dupa aderare nu mai sunt obligati sa aiba asigurare medicala, ei putand folosi, in locul acesteia, Cardul European de Asigurat care va fi emis de casele de asigurari de sanatate numai la cerere si in baza caruia vor primi acelasi tratament ca si cetatenii statului de destinatie.

Drept urmare, cei care intentioneaza sa calatoreasca in spatiul comunitar vor trebui sa solicite Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) la care sunt inscrisi eliberarea Cardului European de Asigurat (EHIC) si sa achite contravaloarea documentului. Acest card este valabil sase luni si poate fi folosit numai in fata autoritatilor sanitare din tara de destinatie sau de tranzit, pentru a dovedi calitatea de asigurat in Romania.

Cartela magnetica va permite asiguratului aflat in calatorie accesul la o gama mai larga de tratamente decat cele strict de urgenta, fara sa mai fie necesara incheierea unei asigurari private de sanatate in acest scop.

Facilitatea, care va fi pusa de CNAS la dispozitia asiguratilor in conformitate cu directivele Comisiei Europene, va acoperi numai problemele de sanatate care apar in timpul sejurului. Iar unele tratamente ar putea fi doar compensate partial in statul unde survine problema de sanatate. Livrarea Cardului European de Asigurat va incepe dupa 1 ianuarie 2007, solicitantii urmand sa primeasca documentul prin curier, la adresa indicata de ei, in termen de sapte zile lucratoare de la data solicitarii.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.