Declaratiile presedintelui Romaniei privind influenta Rusiei in regiunea Marii Negre au inflamat Kremlinul

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, i-a reprosat, ieri, la Bruxelles, omologului sau roman Mihai Razvan Ungureanu recentele declaratii "neprietenoase" la adresa Moscovei, facute de presedintele Traian Basescu.

Seful diplomatiei de la Moscova considera ca afirmatiile presedintelui Romaniei la adresa Rusiei au influentat negativ ansamblul relatiilor bilaterale. Traian Basescu a spus in aceasta vara, in Statele Unite, ca Marea Neagra ar fi "lac rusesc".

In noiembrie,seful statului a facut, de asemenea, referiri privind interesul Rusiei de a mentine conflictele inghetate in zona Marii Negre. Basescu a acuzat "monopolul energetic al Rusiei", care ar impiedica reformele in regiune.

Voronin iese la inaintare

Coincidenta sau nu, presedintele Vladimir Voronin, aflat in relatii cordiale cu Kremlinul, a acuzat, luni, Romania de "ingerinta" in afacerile interne ale Republicii Moldova.

Voronin declanseaza razboiul diplomatic pe axa Chisinau - Bucuresti

Liderul de la Chisinau acuza Romania de "ingerinta" in afacerile interne ale Republicii Moldova. intr-un interviu acordat unei publicatii on-line din Chisinau, preluat de agentia rusa Itar-Tass, Vladimir Voronin a declansat un atac fara precedent, ca virulenta, impotriva Bucurestilor, pe care i-a acuzat ca incearca sa-si impuna propriile reguli de joc Republicii Moldova.

De 15 ani, de cand Republica Moldova a obtinut independenta, Romania incearca sa-i impuna anumite "reguli de joc si principii", a declarat, luni, pentru agentia rusa, liderul de la Chisinau, fara a preciza si care ar fi regulile incriminate. "Daca ar fi sa privim mai profund datele problemei si sa le evaluam corect, si-a continuat Voronin atacul, aceasta nu este altceva decat ingerinta in afacerile unui stat independent".

De la gafele prezidentiale a inceput totul

Voronin a facut din nou aluzie la declaratia presedintelui Basescu, facuta in aceasta vara, la Cotroceni. Atunci, cu prilejul unei intalniri cu olimpicii basarabeni, Basescu a dezvaluit ca i-a propus lui Voronin ca Republica Moldova sa adere la Uniunea Europeana impreuna cu Romania. Declaratia l-a deranjat pe liderul de la Chisinau, prin prisma intereselor sale in relatia cu Moscova.

Autoritatile de la Chisinau n-au cerut niciodata Bucurestilor acest lucru, fiind ele insele in masura sa asigure "in mod independent integrarea europeana a tarii", a precizat Voronin pentru Itar-Tass. La fel cum sunt in stare sa asigure dezvoltarea democratica a statului si ameliorarea nivelului de trai al populatiei "fara prieteni si avocati" impusi de peste Prut, a afirmat Voronin.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.