Fortele Aeriene Romåne se pregatesc de mai multa vreme sa-si refriseze stocul de avioane. Aeronavele C-130 Hercules de-abia daca isi mai tåråie coada prin aer, iar tractoarele Antonov, care treiera norii, sunt taman bune de impaiat. Asa se face ca armata aerului va achizitiona sapte noi aparate.

Cum in MApN nu prea se poarta licitatiile, strigarea s-a facut pentru doua firme, din care una a fost aleasa de la bun inceput ca firma cåstigatoare. Cea aleasa de ochii lumii, ca sa nu zica platitorii de impozite ca subventioneaza coruptia, a fost consortiul franco-spaniol EADS/CASA. Care ne-a oferit, la un pret foarte atractiv, avionul C-295. Polonia a achizitionat recent opt aparate la pretul de 211 milioane de euro si este multumita. Consortiul care a cåstigat de la bun inceput a fost Lockheed Martin, cu aparatul C-27 J Spartan, produs in cooperare cu firma italiana Alenia. Fiind conceput de americani, avionul C-27 J Spartan este mult mai scump decåt C-295. Partea cea mai amuzanta a problemei abia acum urmeaza.

Desi firma Alenia coopereaza la producerea Spartanului, Aviatia Militara Italiana nu se inghesuie sa cumpere avionul cu pricina. In decembrie 2001 era prevazuta achizitionarea primului aparat C-27 J Spartan pentru Fortele Aeriene Italiene, dar contractul final s-a lasat asteptat mult si bine pentru a fi semnat. Fireste ca italienii au pus mai presus de patriotism interesele strict financiare. Contractul a inclus 12 aparate. Fortele Aeriene Grecesti au achizitionat tot 12 bucati, dar abia dupa ce s-a negociat, la sånge, o reducere de 30 de procente, pentru a-l face competitiv cu C-295.

In Grecia a izbucnit un scandal cåt Olimpul in momentul in care presa a dezvaluit ca in avioanele Spartan ploua. Da, stimati cititori, ati citit bine: ploua. De ce prefera romånii sa cumpere scump? De dragul americanilor? Oh, nu, nicidecum, ci de cel al comisioanelor. Daca cumperi ieftin, n-au de unde sa extraga pleasca stabii cei grasi ai Armatii. Comunicarea rezultatului asa-zisei licitatii s-a facut pe 30 noiembrie. Firma perdanta poate sa faca contestatie in 10 zile, dar trei s-au pierdut deja cu festivitatile Zilei Nationale. Nu de alta, dar Armata vrea sa corupa si UE, dupa ce corupe deja de trei ani in NATO.


Despre autor:

Academia Catavencu

Sursa: Academia Catavencu


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.