Ungaria anunta intentia de a deschide partial piata muncii pentru romani si bulgari, pentru a acoperi deficitul de forta de munca din anumite domenii, a relatat luni cotidianul ungar "Nepszabadsag". Romania si Bulgaria vor adera la UE la 1 ianuarie 2007, iar Ministerul Muncii de la Budapesta a redactat o lista cu domeniile in care exista numeroase posturi vacante, potrivit cotidianului citat. in pofida ratei scazute de ocupare a fortei de munca din Ungaria si a nivelului ridicat al somajului, anumite domenii se confrunta cu un deficit serios de forta de munca.

Astfel, statisticile arata ca exista intre 30.000 si 35.000 de posturi vacante in Ungaria, iar un studiu recent efectuat la cererea Uniunii Europeane indica faptul ca aproximativ 40% dintre companiile ungare se confrunta cu lipsa de mana de lucru. Unele companii sau spitale din nordul tarii ar fi nevoite sa isi inceteze activitatea in lipsa angajatilor slovaci care fac naveta. O cerere importanta de forta de munca exista si in industria textila, alimentara precum si in domeniul constructiilor. Autoritatile ungare se confrunta cu un deficit de medici si asistente, ingineri mecanici, electronisti si specialisti IT. Guvernul de la Budapesta urmeaza sa adopte decizia de a deschide partial piata muncii la sfarsitul acestei luni.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.