S-au nascut unite in zona capului. In 2007, ar putea incepe o viata noua

"Asteptarea e lucrul cel mai chinuitor pentru noi, parintii. Si faptul ca nu le putem strange in brate". Pentru Claudia si Alin Dogaru, timpul se masoara in orele, zilele, lunile care au ramas pana cand fetitele lor vor primi sansa unui nou inceput. Peste o luna, Anastasia si Tatiana vor implini trei anisori. Se iubesc, dar nu s-au putut privi niciodata in ochi. Sunt siameze, unite in zona capului. Asteapta, in America, operatia de separare. O interventie chirurgicala care costa mult mai mult decat si-ar fi putut permite mama si tata vreodata. Doar pentru avans trebuie sa plateasca 500.000 $. Au reusit pana acum sa stranga 200.000 $.

Vorbesc cat e ziua de lunga si adora orice jucarie care face "galagie". Una iubeste animalele, cealalta se cam teme de ele. Cand vine vorba de muzica, insa, amandoua ar putea canta ore-n sir, si in engleza, si in romaneste. Ele sunt Anastasia si Tatiana. "Sau Ana si Tati. Asa isi spun ele, asa ca am adoptat si noi numele de alint", se destainuie Alin Dogaru.

In ianuarie, fetitele implinesc trei ani

E tatal fetitelor a caror poveste a facut, acum aproape doi ani, inconjurul lumii. In termeni medicali sunt "gemene craniopage", adica s-au nascut unite in zona capului. Nu s-au vazut niciodata, desi la mijlocul lunii ianuarie vor implini trei anisori.

Sunt prea mici ca sa stie ca, pentru ele, viata a fost o lupta din secunda in care si-au inceput calatoria pe pamant. "Putini gemeni uniti sunt conceputi, dintre acestia putin ajung sa se nasca si foarte putini supravietuiesc primelor zile. Prognoza de viata pentru gemenele noastre a fost de doar cateva luni", spune Alin Dogaru. Adauga insa cel mai important lucru: "Au trecut de 30 de luni".
Anul viitor ar putea fi cel mai important din viata familiei Dogaru. "Operatia propriu-zisa nu a fost inca programata. Vor exista trei interventii partiale pentru inchiderea unor vase de sange comunicante, urmate de separarea propriu-zisa. Din momentul primei operatii partiale pana la separarea completa vor trece circa 4-5 luni", ne-a spus Alin Dogaru, care se afla in Statele Unite, impreuna cu sotia si cu gemenele. "Li s-au facut recent o serie de teste tomografice care au fost o premiera mondiala. Imaginile obtinute i-au incantat pe medici, insa interpretarea lor nu a fost inca definitivata. Medicii sunt preocupati si de gasirea celei mai bune solutii pentru problema insuficientei renale de care sufera Anastasia. Dupa separare, ea ar putea avea nevoie de dializa, in eventualitatea unui transplant de rinichi. Avem incredere ca totul va fi bine, asa cum a fost si pana acum, insa timpii atat de lungi sunt cei mai apasatori."

La mii de km de locul unde traiesc acum gemenele si parintii lor, bunicii Anastasiei si ai Tatianei se roaga in fiecare zi pentru micute. "Tatiana si Anastasia sunt tot ce am mai scump pe lumea asta. Ma trezesc si adorm cu gandul la ele". Sunt primele cuvinte pe care "buna" Angela (asa cum e alintata de siameze bunica dinspre tata) le-a rostit. "Le iubesc cu toata puterea fiintei. Atat timp cat mai exista o sansa ca bisturiul chirurgului sa le separe, nimic nu este pierdut. De un an de zile ne zbatem sa facem rost de banii necesari interventiei chirurgicale. Am facut zeci de adrese oficiale catre Presedintie, Guvern, Ministerul Sanatatii. De peste tot am primit raspunsuri incurajatoare, dar nimeni nu s-a tinut de cuvant. Cei aproximativ 700 de milioane lei, la care se adauga 3.500 de euro, pe care i-am strans pana acum din Romania, sunt obtinuti din donatiile unor oameni obisnuiti", ne marturiseste printre lacrimi Angela.

Si-a vizitat nepoatele de doua ori, in rastimpul celor trei ani scursi de la nasterea lor. "Prima oara le-am vazut in Italia, in iunie 2004. Se aflau la Roma, alaturi de parintii lor. A fost extraordinar. Nu-mi venea sa ma mai despart de ele", isi aminteste Angela.
In ianuarie, Anastasia si Tatiana vor implini trei anisori. Nu s-au putut privi niciodata in ochi. O complicata si costisitoare interventie chirurgicala le-ar face sa paseasca pe un nou drum.

Cum le puteti ajuta pe Anastasia si Tatiana

Suma totala necesara interventiei chirurgicale si spitalizarii e uriasa. "Nu stim inca exact la cat se va ridica. Totul depinde de rapiditatea cu care se vor recupera fetele. Estimarea "la rece" e de circa 2 milioane $. Avansul pe care trebuie sa-l platim spitalului este de 500.000 $. Chirurgii principali ne-au promis serviciu gratuit, insa spitalizarea si echipamentele trebuie platite integral. Costul estimativ se refera doar la acestea", ne-a spus Alin Dogaru. Parintii fetitelor au reusit sa stranga pana acum, din donatii, circa 200.000 $, iar fundatia americana "World Craniofacial Foundation" le-a promis ca ii va ajuta cu suma necesara acoperirii avansului pentru operatie. "Atat cei care ne-au ajutat financiar, cat si cei care nu au putut, ne-au ajutat prin rugaciunile lor, oferite prin credinta. As putea spune ca aceasta este averea noastra."

Cei care doresc sa ajute familia Dogaru pot face donatii in urmatoarele doua conturi, deschise la BRD pe numele Dogaru Claudia Ioana:
cont lei: RO77BRD130SV25464841300
cont euro: RO57BRD130SV25465301300

Persoanele din strainatate care vor sa le ajute pot accesa pagina de internet a fundatiei "World Craniofacial Foundation", unde exista indicatii pentru persoanele care doresc sa doneze bani. Adresa este www.worldcf.org.

Bunica Angela spune ca gemenele iubesc cartile, papusile si muzica

Bunica fetitelor, doamna Angela, e foarte mandra de nepotelele ei.

"Daca nu ai vedea ca sunt unite in dreptul capului, ai crede ca ai de-a face cu doi copii perfect normali, care se bucura de fiecare clipa din viata lor. Tatiana, de pilda, adora sa cante in biserica. Stie pe de rost fiecare pasaj din liturghie. Desi inca nu a implinit trei ani, este atrasa de tot ce inseamna lumea cartilor. Ii plac in special cele cu poze, pe care le frunzareste toata ziua. Spre deosebire de ea, Anastasia, o guraliva si jumatate, careia nu-i sta gura un minut, este mai mult adepta jocului cu papusile. Cele vorbitoare. Are una uriasa, mai mare chiar decat ea, pe care a botezat-o Baby. Toata ziua buna ziua e cu Baby in brate", povesteste Angela.

Credinta in Dumnezeu a ajutat-o pe Angela sa treaca mai usor peste drama consumata in familia ei. "Am crezut, cred si voi crede in Dumnezeu. Doar asa imi pot invinge temerile si durerea de a sti ca viata nepoatelor mele este amenintata. De altfel, dintre toate institutiile la portile carora am batut, Biserica Greco-Catolica este singura care ne-a ajutat. Mai bine din suma pe care am strans-o pana acum este urmarea unei campanii de strangeri de fonduri demarata in iunie 2005 de catre Biserica."


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.